Europa-Parlamentet afviser budget og hjælpepakke

EU Polen
Den tyske formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er kommet under pres fra sine næstformand, i spørgsmålet om penge til Polen før landet opfylder kravene i genopretningsplanen. Arkivfoto.

BRUXELLES: Et flertal af medlemmerne i Europa-Parlamentet har torsdag krævet ændringer, før de kan godkende regeringschefernes budgetaftaler.


Med stemmerne 465 for, 150 imod og med 67 blanke, vedtog Europa-Parlamentet torsdag en resolution, hvori de kræver ændringer i den aftale, som stats- og regeringscheferne blev enige om tidligere på ugen.

Retsstatsprincippet

I en pressemeddelelse hedder det blandt andet:

Parlamentet ”beklager dybt”, at Det Europæiske Råd i betydelig grad har svækket Kommissionen og Parlamentets bestræbelser på at opretholde retsstatsprincippet, de grundlæggende rettigheder og demokratiet inden for rammerne af langtidsbudgettet og genopretningsplanen (corona-hjælpepakken, red.).

Genopretningsplanen er et ”historisk skridt”, men EU’s langsigtede prioriteter såsom den grønne aftale og den digitale dagsorden er i fare, mener MEP’erne. De skriver om aftalerne i øvrigt.

  • Et positivt skridt på vejen til genopretning, men nedskæringer i det langsigtede budget er uacceptable
  • Demokratisk tilsyn af EU’s genopretningsinstrument er nødvendigt for at sikre ansvarlighed
  • Bindende forpligtelser til at skaffe egne indtægter er essentielle
  • Behov for en gennemsigtig mekanisme, der forbinder EU-midler med respekt for retsstatsprincipper
  • MEP’erne er klar til forhandlinger og parate til at nægte at godkende det langsigtede budget

Det er nu op til Kommissionen og det tyske EU-formandskab at snakke sig til rette med de folkevalgte i det store europæiske parlament. MEP’erne kan blokere for den aftale, som stats-og regeringscheferne indgik tidligere på ugen.

LÆS MERE: LINK TIL PRESSEMEDDELELSE

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.