Europas journalistformand på arbejdsbesøg hos Lech Walesa

  mogens_blicher_bjerregaard_ejf_lech_walesa_jens_moerch_polennu

  Lech Walesa under samtale med formanden for Europas journalister, danskeren Mogens Blicher Bjerregård (th.) på Nobel Fredsprismodtagerens kontor i Gdansk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: Formanden for det europæiske journalistforbund (EJF) Mogens Blicher Bjerregård har været på besøg hos tidligere præsident Lech Walesa.


  Formanden for The European Federation of Journalists (EFJ), danskeren Mogens Blicher Bjerregård, har besøgt Lech Walesa på hans kontor i Gdansk. De to talte om de aktuelle udfordringer i Europa, om de nye tider og om nye definitioner – og naturligvis om pressens og de demokratiske forhold i Polen.

  Medier under pres

  – Frie medier og mediernes arbejdsvilkår er under hårdt pres mange steder i Europa, og ikke mindst i Polen, siger journalistformanden efter mødet med den tidligere præsident. Bjerregård arbejder tæt sammen med blandet andet Europarådet om pressens arbejdsvilkår, demokratier, public service og overgreb mod journalister. Mogens Blicher Bjerregård fik et godt indtryk af Lech Walesa efter den næste en time lange samtale.

  – Lech Walesa er en sand demokrat, og et ikon for mange på grund af hans indsats for demokratiet og for Polens frihed, siger danskeren til polennu.dk.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Journalistformand: Der er brug for stærke reaktioner fra EU

  Udrensninger

  De polske medier er kommet under hårdt pres fra regeringen, der har overtaget kontrollen over en lang række statslige medier. Regeringen har fyret kritiske journalister, og de frie medier i landet har fået sværere tider i Polen. I december udløste en udtalelse om frie medier og en efterfølgende udelukkelse af et parlamentsmedlem, et stormløb på regeringspartiet at flere oppositionsparti besatte parlamentet til langt ind i januar, mens der også var tusindvis af demonstranter udenfor i vinterkulden.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polen er ikke længere et land med frie medier

  Visionær mand

  – Lech Walesa er en meget visionær mand, og jeg har fået flere indtryk af de kritisable forhold som medierne i Polen arbejder under, efter at Kaczynski regeringen kom til for snart to år siden, siger Mogens Blicher Bjerregård til polennu.dk. Jeg synes også det er imponerede, at han trods sine 73 år atter er gået i kamp for demokratiet i Polen, siger journalistformanden.

  – Vi har aftalt at holde dialogen mellem os i gang, og sammen sætte fokus på journalister og mediers arbejdsvilkår i Europa og de nye tiders nye udfordringer, siger Mogens Blicher Bjerregård efter mødet med Lech Walesa.

  Lokal redaktør

  Mogens Blicher Bjerregård havde også samtaler med borgmesterkontoret i Gdansk og Pomorskie Regionens internationale chef. Det blev også til et møde med den højt respekterede forfatter, pilot og regionalredaktør for Gazette Wyborcza i Gdansk regionen, Mikolaj Chrzan. Journalistformand Bjerregård var i Gdansk i to dage.

  Første gang siden 1989

  Det er første gang siden 1989 at Mogens Blicher Bjerregård har besøgt Gdansk. Det var dengang polakkerne for første gang kunne stemme ved delvise frie valg. Det var afstemningen den 4. juni der gav polakkerne deres frihed tilbage, og det blev til et punktum for kommunismen i Polen. Lech Walesa og Solidarnosc vandt alle mulige pladser i parlamentet ved afstemningen. En kamp der begyndte på skibsværftet i Gdansk i 1980 med Lech Walesa og Solidarnosc i front.

  320.000 journalister

  Mogens Blicher Bjerregård, der har været formand for Dansk Journalistforbund gennem 16 år, er nu formand for organisationen The European Federation of Journalists (EFJ) der samlet set har 320.000 medlemmer fordelt på 43 lande og på 71 medlemsforbund.

  LÆS OGSÅ
  Journalisten: Formanden genopstiller ikke

  Lech Walesas kontor

  Mødet mellem Mogens Blicher Bjerregård og Lech Walesa fandt sted i den tidligere præsidents kontor på anden sal i European Solidarnosc Center ESG, udstillingscentret der på imponerende vis fortæller historien om Solidarnosc, Lech Walesa og polakkernes kamp for demokrati og frihed.