Faldende tilslutning til højre nationalister før valg

  jaroslaw_kaczynski_polen_polennu

  Polens stærke mand, partiejer Jaroslaw Kaczynski, har grund til bekymring efter flere afsløringer og et markant fald i tilslutning til den samlede højrefløj i Polen. Kaczynski er officielt et menigt medlem af parlamentet Sejmen, men det er ham der træffer eller godkender alle beslutningerne i Polen i øjeblikket. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En ny måling fra Kantar viser at det samlede højre under Lov og Retfærdighedspartiet er gået markant tilbage den seneste måned.


  Det Forenede Højre – koalitionen mellem Lov og Retfærdighedspartiet, Solidarna Polska og Porozumienia – der normalt blot betegnes som Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er bekymrede forud for søndagens valg.

  11 procent ned

  For trods massive og ensidige valgkampagner for koalitionens kandidater, blandt andet på de statsejede medier, så viser målingen fra Kantars en markant tilbagegang for Polens nationalistiske højrepartier. For en måned siden fandt Kantar frem til, at 42 procent af polakkerne ville stemme på PiS-koalitionen.

  Samme Kantar har også spurgt polakkerne i oktober, og med samme metode er tilslutning til regeringspartierne faldet med 11 procent, til nu kun 31 procent. Koalition mellem Moderne Polen og det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) står i samme måling til 24 procent.

  Utroværdige målinger

  polennu.dk har de senere år fravalgt at bringe meningsmålinger, da forskellene er alt for store fra den ene undersøgelse til den anden, alt efter hvem der har bestilt dem. Men opgørelsen her er interessant og troværdig, da det er den samme måling, der viser en markant tilbagegang fra september til oktober.

  Afsløringer om regeringspartiet

  Fredag blev det afsløret og dokumenteret, at regeringspartiet og Jaroslaw Kaczynski personligt, har været involveret i at sælge offentlige ejendomme i Warszawa til egen vinding. Nyheden er interessant netop fordi samme Kaczynski har kørt en hetz mod byens borgmester – fra Borgernes Platform (PO) – med beskyldninger om at borgmesteren havde fået penge under bordet, netop i de samme ejendomshandler.

  Film forskrækker

  Ifølge vores kilder, er der også frustration i PiS hovedkvarteret over den store biograf succes Kler, der udstiller den katolske kirkes paradokser, og som går kritisk til værks om båndene og pengene mellem kirken og regeringspartiet.

  Der er lokal og regionalvalg på søndag i Polen. Valgstederne har åbent mellem klokken 7.00 og 21.00. Tidligere var valgene over to dage, det er ændret til en dag af Kaczynski regeringen der kom til magten for tre år siden. Det er en udbredt opfattelse, at en lav stemmeprocent vil gavne regeringspartierne, mens en høj vælgerdeltagelse vil gavne oppositionspartierne.