Festivalleder anbefaler polsk film om sigøjner-forfatter

  Michał_Oleszczyk_gdynia_filmfestival_polen_polennu

  Direktøren for Gdynia Filmfestivalen, Leszek Kopec, sammen med den kunstneriske leder, Michal Oleszczyk, der anbefaler danskerne at se filmen: Sange fra en sigøjner. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  GDYNIA: Den kunstneriske leder af Gdynia Filmfestivalen, anbefaler danskerne at se den polske film: Sange fra en sigøjner, der får premiere i Danmark i den kommende uge.


  I den kommende uge får den polske film Papusza med den danske titel: Sange fra en sigøjner, premiere i danske biografer. Filmen er baseret på en virkelig historie om den første sigøjner forfatter, Bronislawa Wajs kendt som Papusza, som må så meget igennem, før forfatteren Jerzy Ficowski opdager hendes fortryllende fortællertalent.

  Original polsk film

  Den kunstneriske leder af Polens største filmfestival, Gdynia Filmfestival, Michal Oleszczyk siger til polennu.dk, at filmen er en af de vigtigste polske film i de seneste år.

  – Filmen er optaget i pragtfuld sort og hvid og trodsende de fleste traditionelle roller i biografiske film, er ”Papusza”, af Joanna Kos-Krauze og (for nyligt afdød) Krzysztof Krauze, en af de mest originale polske film inden for de seneste år, siger Michal Oleszczyk til polennu.dk.

  Fra det virkelige liv

  – Ser man på filmens hovedperson Bronislawa Wajs, en sigøjner-digter fra det virkelige liv, bosat i Polen i den første årti i det 20. århundrede, er filmen en fortælling om kunstnerisk kald og etnisk eksil, som er lige så specifik, som den er fælles for alle kunstnere, der kæmper med at afgrænse sig selv fra et usympatisk miljø. Jowita Budniks (hovedrolleindehaveren, red.) nuancerede skildring af titlens karakter går hånd i hånd med den omhyggelige rekreation af en æra og en verden, der for længst er borte. Filmen har været en kunstnerisk succes i Polen og har også formået at nå udenlands, siger filmfestivallederen.

  Den nu Oscar-nominerede dansk-polske filmproduktion, Ida, blev opdaget på Gdynia Filmfestival 2013.

  En autentisk fortælling

  Det er den danske filmdistributør og producent, 41 Shadows, der har fået filmen til Danmark.

  – Jeg har valgt filmen fordi der sker mange spændende ting i polsk film netop nu. – Og fordi den er særligt smuk samt sidst men ikke mindst meget vedkommende i sin autentiske fortælling, der giver et andet billede på en kultur vi ved alt for lidt om herhjemme, trods de mange polske indbyggere i Danmark, siger Pernille Munk Skydsgaard til polennu.dk.

  Sange fra en sigøjner kan ses i biografer i Danmark fra på torsdag.