Fire polske medlemmer af Europa-Parlamentet for retten

LGBT zone EU Polen
Fire polske medlemmer af Europa-Parlamentet for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), har fået ophævet deres immunitet, og kan du retsforfølges i Polen for hadforbrydelser. På billedet er det Magdalena Adamowicz, valgt for Borgernes Platform (PO/KO). Hun er enke efter den myrdede Gdansk-borgmester Pawel Adamowicz, der blev udsat for en hadforbrydelse i 2019. Arkivfoto.

BRUXELLES: Fire polske medlemmer af Europa-Parlamentet har fået ophævet sin immunitet, og skal nu for retten i Warszawa.


Fire polske medlemmer af Europa-Parlamentet har fået ophævet deres immunitet. Det sker på anmodning fra en dommer i Warszawa og på grund af hadforbrydelser. De fire medlemmer er fra det nuværende – og snart tidligere regeringsparti – Lov og Retfærdighed (PiS).

De fire polske medlemmer

De polske medlemmer er Patryk Jaki, Beata Kempa, Tomasz Poreba og Beata Mazurek. De siger, at der er tale om en politisk beslutning, og at det er et angreb på deres ytringsfrihed fra den “kommunistiske europæiske stat”.

Anklagerne mod dem går tilbage til 2018, hvor de førte valgkamp ved lokalvalgene i Polen for PiS. Her påstod de at, hvis oppositionen vandt, så ville blive Polen blive oversvømmet med flygtninge. Og så vil landet i 2020 se “vold i gader af ​​den slags, som man er vidne til i Vesteuropa”.

De blev dengang anmeldt af den daværende ombudsmand Adam Bodnar, og af Rafal Gawel, der er grundlægger af Center for Overvågning af Racistisk og Fremmedhad (OMZRiK).

12 anmeldt

De to har meldt i alt 12 PiS-medlemmer til en distriktsdomstol i Warszawa, herunder de fire MEP’er. De er alle anklaget for at have overtrådt paragraf 256 i Polens straffelov, som straffer dem, der opildner til had på baggrund af nationale, etniske, racemæssige eller religiøse forskelle. Straframmen er op til tre års fængsel.

Domstolen var enig i anmeldelsen, men kunne ikke retsforfølge de fire, da de er beskyttet af immunitet, på grund af deres valg til Europa-Parlamentet. Derfor anmodede domstolen om en ophævelse.

I denne uge stemte Europa-Parlamentets udvalg så for anmodningen. Derefter blev sagen sat til afstemning i parlamentet, og der var et stort flertal i Europa-Parlamentet for at ophæve de fire polske medlemmers immunitet.