Flere polske fribyer for forfattere og journalister på flugt

Fribyer Krakow
Krakow er en af fire polske fribyer, der huser forfattere og journalister på flugt. Yderligere to polske byer er på vej til at blive fribyer under organisationen ICORN. I Danmark er København og Hillerød eneste fribyer. Krakow har huset forfattere og journalister på flugt siden år 2000, og siden 2011 officiel ICORN-friby. Arkivfoto.

BRUXELLES: Krakow, Katowice, Gdansk og Wroclaw er fribyer, der huser forfattere og journalister på flugt. Nu er endnu to polske byer på vej.


Der er fire fribyer i Polen; Krakow, Katowice, Gdansk og Wroclaw. Yderligere to er på vej.

Krakow blev fremhævet under det netop overståede årsmøde i fribyorganisationen ICORN (International Cities of Refugee Network), i Bruxelles, hvor Robert Piaskowski, kulturchef i Krakow, torsdag understregede, hvor vigtigt det er, at byer tager den rolle på sig at være friby for kunstnere, forfattere og journalister på flugt.

Fribyer med årelang erfaring

Krakow var meget hurtig til at blive friby tilbage i 2011, hvor det var en naturlig opfølgning på at være en litteraturby med et menneskerettighedscenter, der længe havde givet og giver husly til forfattere. Tilsammen har de forskellige projekter betydet, at Krakow siden 2000 har vært for mere end 200 forfattere.

Det særlige ICRON-program giver en forfatter eller journalist på flugt husly og penge at leve for i to år, så de kan koncentrere sig om deres vigtige arbejde, hvad enten det er at skrive bøger, kunne arbejde frit som journalist eller på anden måde kunne udøve deres kunst. Det bidrag finder kulturchef Robert Piaskowski vigtig for vores demokrati:

(Artiklen fortsætter under)

Fribyer ICORN
Kulturchefen i Krakow Robert Piaskowski, der er direktør for Krakows kulturborgmester, mener at fribyer spiller en afgørende rolle for demokratiet. Organisationen for fribyer – ICORN – holder årsmøde i Danmark næste år. Foto: Mogens Blicher Bjerregård, international freelancer.

– ICORN og værtskabet for forfattere på flugt er med til at gøre en by som Krakow til en mere fri by, som bidrager til at skabe bedre rammer for menneskerettigheder og ligestilling. Ud over at være friby tager vi som en del af regnbuebyernes netværk og som litteratur by med kulturfestival for forfattere ansvar og sætter en dagsorden. Den kan vi også forstærke gennem netværket ”Metropolitan City Association”, siger Robert Piaskowski, og tilføjer:

LINK: Fribyer i ICORN-samarbejdet

Adamowicz pris til friby

– Byer kan være med til at gøre en forskel blandt ved at sprede de værdier, som friby-organisationen ICORN står for. Vi kan noget, som regeringerne ikke kan. Derfor er det rigtig godt, at vi sammen med ICORN, Gdansk og komiteen for EU’s regioner for eksempel i år har kunnet give Pavel Adamowicz-prisen til Michalowo, den lille grænseby mellem Polen og Belarus og byens borgmester Marek Nazarko, som har hjulpet flygtninge fra Afghanistan, Syrien og Belarus, siger kulturchefen.

(Artiklen fortsættes under)

ICORN’s værdier bygger på kunstneres, forfatteres og journalisters frie ret til at ytre sig og kunne blive beskyttet, når de er truet af deres egne myndigheder ICORN’s mission handler om at forsvare demokratiske værdier, fremme international solidaritet og øge ytringsfriheden. Her kan netop fribyerne spille en særlig selvstændig rolle, og den har Krakow taget på sig.

Lublin og Warszawa på vej

Ud over Krakow er Katowice, Gdansk og Wroclaw allerede fribyer, mens både Lublin og Warszawa arbejder på at blive det. Under årsmødet blev også Sopot nævnt, så Polen kan gå hen og blive et af de store ICORN-lande. Til sammenligning er der blot to aktive fribyer i Danmark (København og Hillerød).

Det næste årsmøde i organisationen bliver i København den 29. til 31. maj næste år.

LINK: Fribyer i ICORN-samarbejdet

 

 

Synes du om nyheden – og synes du vi skal levere flere daglige nyheder. Så kan du støtte os ved at give et mindre beløb hver måned, som betyder at vi kan få flere skrivende medarbejdere tilknyttet. Du kan gøre det på nedenstående link. Dit bidrag vil gøre en forskel. På forhånd, tak.

Støt polennu.dk – med lidt hver måned