Flertal mener at regeringen udøver magtmisbrug

  forfatningsdomstol_protest_polen_demo_demonstration_jens_moerch

  Der er talrige plakater, banner og mange demonstrationer foran statsminister Beata Szydlos kontor i det centrale Warszawa. Et flertal af polakkerne mener, at regeringen udøver magtmisbrug. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Seks ud af ti polakkerne mener at den nuværende flertalsregering der er ledet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) misbruger magten.


  En ny CBOS undersøgelse viser, at 61 procent af polakkerne mener at regeringen udøver magtmisbrug og at den forsøger at tilrane sig mere magt på bekostning af forfatningen.

  En uge i januar

  Undersøgelsen er gennemført i perioden mellem den 7. og 15. januar, altså både før og efter parlamentets åbning, der var en kortvarig fornøjelse.

  I samme undersøgelse, blev deltagerne også spurgt om hvor meget tillid de har til folk og organisationer på en skala fra 1 til 7, hvor tallet er udtryk for graden af tillid med 7 som bedste. Her er resultatet.

  Mest tillid til præsidenten

  Præsident Andrzej Duda – 3,59 procent
  Statsminister Beata Szydlo – 3,19 procent
  Lov og Retfærdighedspartiet – 2,92 procent
  Kukiz ’15 – 2,69 procent
  Polske Bondeparti (PSL) – 2,55 procent
  Partiformand Jaroslaw Kaczynski – 2,53 procent
  Borgernes Platform (PO) – 2,26 procent
  Partiformand Ryzard Petru (Modernes Polen) – 2,06 procent
  Demokratibevægelsen KOD – 2,04 procent


  Oppositions skandaler

  Partiformand Petru er dalet markant i vælgernes agtelse, efter at han i hemmelighed sneg sig ud af parlamentet som han var med til at besætte, for at tage med kæresten på nytårsrejse. Lederen af demokratibevægelsen KOD er krævet afsat af sine egne, efter det er kommet frem at han har overført over 90.000 zloty fra KOD til hans kones konto. Tallene tyder på, at polakkerne tørster efter nogle nye aktører og ansigter.

  Ikke besættelse

  62 procent af polakkerne synes ikke det er i orden, at oppositionen besætter parlamentets talerstol.