Første EU-topmøde med Donald Tusk som formand

  Donald_Tusk_EU_præsident_martin_bager_polennu

  Polens tidligere statsminister og ny EU-præsident Donald Tusk før sit første møde med EU’s stats og regeringschefer. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  BRUXELLES: Polens tidligere statsminister Donald Tusk har indledt sit første møde som formand for Europarådet.


  Den tidligere polske statsminister Donald Tusk indledte torsdag sit første møde som EU præsident, eller formand for Europarådet.

  28 stats og regeringschefer

  I går tog han imod de 28 stats- og regeringschefer, og møderne fortsætter i dag. Med syv års erfaring som statsminister i Polen, er Donald Tusk den statsleder der i dag har deltaget i flest EU-topmøder.

  To store udfordringer

  Ved ankomsten til mødet sagde Donald Tusk, at der var to store udfordringer. Dels den økonomiske situation i Europa, som er stagneret, ikke mindst i forbindelse med handelssanktionerne overfor Rusland. Det andet vigtige emne er EU’s forhold til Rusland og sikringen af den østlige EU-grænse.

  Et stærkt uafhængigt Ukraine

  – Vi ønsker et stærkt, moderne og uafhængigt Ukraine, det vil gavne Ukraine og ukrainerne, sagde Donald Tusk.

  – Situationen er dramatisk, dynamisk og den kræver muligheden for en hurtig reaktion, men vi kan ikke løse problemet uden en fælles håndfast og klar strategi fra EU-landenes side.

  Donald Tusk sagde også før mødet, at EU bør udvide sanktionerne mod Rusland yderligere.

  EU må stå sammen

  Polens nuværende statsminister Ewa Kopacz deltager for Polen for første gang, og siger forud for mødet, at det er helt afgørende, at EU står sammen i krisen mod Rusland.

  – På Bruxelles-topmødet må EU-landene give klare svar på, om de fortsat står sammen overfor Rusland.
  Putins strategi er at skabe splittelse indenfor EU-landene, sagde den polske regeringsleder.

  Tøvende lande

  Ewa Kopacz sagde også, at efter Putins årlige tale til russiske presse torsdag, er der flere af de sanktions-tøvende lande blevet mere tilbageholdende, da Putin alene gav Vesten skylden for krisen i Europa. Putin sagde også til russerne, at krisen højeste vil vare i to år.

  Mødet slutter fredag.