Folkeafstemning om ny forfatning på 100 års dag

  polakker_tog_jernbane_polen_jens_moerch

  Polakkerne skal spørges om kirken, EU, NATO og kristne værdier skal indskrives i den polske forfatning, der beskyldes for at være forældet. Den polske forfatning er fra 1997. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En vejledende folkeafstemning skal bane vejen for en ny forfatning om Polens forhold til kirken, EU, NATO og den polske pensionsalder. Beslutning ventes i denne uge.


  Polens parlament er ikke på sommerferie, men arbejder i øjeblikket på højtryk med kontroversielle beslutninger. I lighed med juli sidste år, er feriemåneden højsæson for kontroversielle beslutninger.

  Fredag stemte det polske parlament om love der er enden for uafhængige domstole i Polen. Beslutningen er taget til trods for den skrappe EU-artikel 7 sag mod Polen, og trods protester fra polakkerne og landets traditionelle venner.

  30 sekunders taletid

  Under fredagens behandling af de kontroversielle love i det polske parlament, fik oppositionsmedlemmerne taletid i 30 sekunder til ytre sig mod domstolsreformerne. Det er de reformer som er i strid med de demokratiske værdier og internationale aftaler ifølge EU.

  Ny forfatning

  I denne uge ventes så den formelle beslutning om en vejledende folkeafstemning at blive taget i det polske overhus. Præsident Andrzej Duda har foreslået en folkeafstemning om en ny forfatning, og han er næppe ene om den holdning i den polske ledelse. Afstemningen skal efter planen gennemføres i forbindelse med Polens 100 års dag den 11. november, og give præsidenten øgede beføjelser i forhold til i dag.

  Den polske forfatning er fra 1997, og Kaczynski-regeringen mener at den er forældet. De seneste ændringer i den danske Grundlov blev gennemført i 1953.

  Kirken ind i forfatningen

  Polakkerne skal spørges om kirken og de kristne værdier skal skrives ind i forfatningen, sammen med en nærmere beskrivelse af forholdet til EU og NATO. Forfatningen skal også have et afsnit om sikring af familier, her tænkes formentlig på sociale programmer, som børnepengeordningen 500 plus. Også pensionsalderen, som den polske regering har sat ned, skal efter planen indgå i den nye forfatning.

  Væk fra EU

  Med folkeafstemningen på nationaldagen, vil Kaczynski regering forsøge at få polakkernes accept til at bevæge landet længere væk fra EU, og hen i mod dannelsen af en ny polsk republik. Det er udtrykt af partiformanden Jaroslaw Kaczynski flere gange, og gentaget efter han blev udskrevet fra et hospital i begyndelsen af juni.

  Folkeafstemningen den 10. eller 11. november er en yderligere optrapning af konflikten mellem Polens regering og samarbejdspartnere i EU og USA.