Fortrydelsespiller kan snart købes uden recept

  Gdansk_fortrydelses_pille_Tommy_Haggmark_polske_kvinder_polennu

  Polakker får nu adgang til fortrydelsespiller uden recept efter et direktiv fra EU. Oppositionen i Polen raser. Foto: Tommy Haggmark, polennu.dk.


  WARSZAWA: Regeringen i Polen vil følge et EU-direktiv, og tillader nu salg af fortrydelsespiller uden recept. Oppositionen raser.


  Den polske regering har besluttet at bøje sig for et EU-direktiv, der tillader den såkaldte fortrydelsespille i håndkøb. Direktivet er kommet fordi fem lande, og herunder Polen, har recepttvang på den kontroversielle pille. Regeringens afgørelse deler vandene i det katolske Polen.

  Ingen politik og ideologi

  – Vi vil ikke være en del af en byttehandel på den politiske og ideologiske scene. Adgangen til prævention er vores ret, hedder det i en erklæring fra den polske organisation for kvinder og familieplanlægning.

  Faglig opbakning

  Også fagkundskaben hilser initiativet velkomment.

  – Beslutningen vil få en positiv indvirkning på landets sundhedsvæsen, siger gynækolog Romuald Debski.

  – Den nye mulighed løser flere problemer på én gang, siger Debski til nyhedsbureauet IAR. – og den afskaffer alle de unødvendige køer hos gynækologer og på hospitalerne, hvor folk stod i kø bare for at få en recept.

  Ingen alvorlige bivirkninger

  Fortrydelsespillen skal tages på et tidligt tidspunkt efter samlejet, og jo før det sker jo bedre effekt, oplyser gynækologen.

  – Pillen er sikker og kan ikke forårsage alvorlige bivirkninger, siger Romuald Debski.

  Kritik af frigivelse

  Men det er langt fra alle i Polen, der hilser efterlevelsen af EU-direktivet velkommen.

  – Adgangen til den såkaldte ‘morgenen efter pille’ er en ideologisk beslutning, der fjerner folk ansvar for forplantning, siger Stanislaw Wawrzeszak, der er præst i foreningen for det nationale sundhedssystem.

  Polens største oppositionsparti, det konservative Lov og Retfærdighedsparti (PiS) kalder ophævelsen af recepttvangen for tankeløs.

  PiS: Tankeløst

  Anna Zalewska, der er medlem af parlamentet for PiS siger, at Europa-Kommissionens direktiv blot er en “henstilling”, og at det er op til de enkelte regeringer at beslutte om de vil følge den, siger hun til Polsk Radio.

  – Jeg er overrasket over, at den polske regering og sundhedsministeriet helt tankeløst bare underkaster sig beslutningen, siger Zalewska.