Foto af Solidarnosc-aktivist på Nationalmuseet i Gdansk

  Solidarnosc_på_udstilling_i_Gdansk

  Anna Walentynowicz foran det ødelagte skibsværft i Gdansk, et kendt foto, der fremover kan ses på Nationalmuseet i Gdansk. Foto: Michal Szlaga, Gdansk.


  GDANSK: Et kendt foto af Solidarnosc-aktivisten, Anna Walentynowicz, der udløste den historiske strejke i august 1980, er blevet en fast del af Nationalmuseet i Gdansk.


  ‘Proletar Anna’, et foto taget i 2004 af fotografen Michal Szlaga, viser Anna Walentynowicz stående foran den ødelagte del af skibsværftet i Gdansk. Byens borgermester, Pawel Adamowicz, har søndag foræret billedet til Nationalmuseet i Gdansk.

  Symbolsk billede

  Billedet af Anna Walentynowicz er en del af en portrætserie om de ændringer, der gennem årene har fundet sted på og ved det berømte skibsværft i Gdansk. Kombinationen af stedet, hvor Polens revolution begyndte, og kvinden, der satte den i gang, giver Szalagas billede et symbolsk præg.

  Kvinden bag strejken

  Anna Walentynowicz var årsagen til strejken på skibsværftet i Gdansk i 1980, der resulterede i Solidarnosc og kommunismens fald ni år senere. Anna Walentynowicz blev dræbt ved Smolensk-flystyrtet i 2010.

  LÆS MERE
  Solidarnosc.dk: Info om Anna Walentynowicz