Fratrådt justitsminister sygemeldt på ubestemt tid

Polens justitsminister Adam Bodnar er i Bruxelles. Han søger med polakkernes opbakning at få sat en stopper for EU’s artikel 7 proces mod Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens kontroversielle justitsminister, der er fratrådt efter regeringsskiftet onsdag, er sygemeldt på ubestemt tid.


Polens fratrådte kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro er sygemeldt. Han er alvorligt syg, og er foreløbig sygemeldt for de næste par måneder. Den fratrådte justitsminister var heller ikke i parlamentet i denne uge, og ledelsen af partiet Solidarna Polsk, er overdraget til Patryk Jaki, skriver det frie medie gazeta.pl.

– Jeg kan desværre ikke selv deltage i afstemninger, sagde han til ugebladet “Do Rzeczy”. Over for mediet forklarede han, at det var af helbredsmæssige årsager. Gazeta.pl skriver, at hans sygdom er meget alvorlig, men at der ikke give detaljer, af hensyn til hans familie og privatliv. Den fratrådte minister har været ankermanden for de polske retsreformer, som er blevet kritiseret af EU, og som betyder at unionen tilbageholder penge til Polen.

Ny justitsminister på plads med EU-flag

Onsdag blev justitsministeriet overtaget af den tidligere ombudsmand, Adam Bodnar. Som en af de første handlinger, besluttede han at få et EU-flag hængt op igen i justitsministeriet. Det var der indtil Kaczynski-regeringen og den fratrådte justitsminister kom til magten i 2015.

Mere EU

Adam Bodnar har samtidig sat en proces i gang, for at få Polen med i EU-organisationen EPPO. Den blev dannet i 2021, og har til opgave at efterforske og retsforfølge forbrydelser mod EU’s finansielle interesser, primært mod svig og korruption.

Alle EU-medlemslande er med i EPPO undtagen Danmark, Irland, Sverige, Ungarn og Polen – som nu anmoder om optagelse.