Frikendt for at kalde Kaczynski psykisk syg

  walesa_og_kaczynski_retten_gdansk
  Fra retssagen mellem Lech Walesa og Jaroslaw Kaczynski, der kræver en undskyldning, fordi Lech Walesa har sagt, at Jaroslaw Kaczynski slog sin bror ihjel i Smolensk. Privatfoto.

  Lech Walesa og Jaroslaw Kaczynski i retten i Gdansk i forbindelse med den sag, som nu er afgjort med at Walesa skal give en undskyldning. Privatfoto.


  GDANSK: Lech Walesa skal sige undskyld til Jaroslaw Kaczynski for beskyldninger om Smolensk tragedien, men ikke for at sige at han er psykisk syg.


  En foreløbig afgørelse fra retten i Gdansk, giver Jaroslaw Kaczynski medhold i at han skal have en undskyldning fra Lech Walesa, fordi han har beskyldt Kaczynski for at være skyld i Smolensk ulykken i 2010, der kostede 96 polakker livet. Heriblandt præsident Lech Kaczynski, bror til Jaroslaw Kaczynski.

  Ingen kompensation

  Jaroslaw Kaczynski havde i forbindelse med retssagen også krævet en kompensation på 30.000 zloty, men det afviste retten. Retten fandt heller ikke grund til at straffe Lech Walesa for at sige offentligt, at Jaroslaw Kaczynski er psykisk syg. Det mente retten var omfattet af den generelle ytringsfrihed.
  Lech Walesa er nu alene dømt til at skulle sige undskyld til Jaroslaw Kaczynski i forbindelse med hans Smolensk beskyldning. I dommen er det fastlagt, at Lech Walesa skal slå undskyldningen op på sin Facebook-profil og andre sociale medier.

  Anke ventes

  Trods den milde dom, så ventes det ikke at Lech Walesa vil følge den. Det er højeste tænkeligt, at Lech Walesa vil anke til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. En undskyldning vurderes som værende utænkelig. Ved retsmødet erkendte Lech Walesa dog, at hans største fejltagelse var at ansætte Kaczynski-brødrene, da han var præsident. Efter kort tid blev de afskediget af Lech Walesa, og det er baggrunden for hadet mellem de to tilbageværende polakker.

  Frikendt for Bolek

  I en anden retssag, der har været ni år på vej, er Lech Walesa blevet frifundet for alle anklager om at have arbejdet for kommunisterne under kodenavnet Bolek, som blandt andet Kaczynski-brødrene har påstået.