Global opvarmning giver spansk klima i Polen

  I Sopot nord for Gdansk er det allerede meget varmt om sommeren. Men frem til år 2050 vil den globale opvarmning betyde, at man i Polen får samme klima som i det sydlige Spanien. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WASHINGTON: Verdensbanken har beregnet, at klimaforandringer frem mod år 2050 vil få temperaturen til at stige markant i Polen.


  Midt i dette århundrede kan Polen forvente at få et klima, som man kan opleve det i dag i Spanien eller på Sicilien.

  Den forudsigelse fremgår af en ny rapport fra Verdensbanken, som gennemgår, hvad den globale opvarmning vil betyde for landene i Europa, og Centralasien.

  Flere varme dage

  Omkring 2050 kan polakkerne regne med, at temperaturen 37 dage om året vil overstige 30 grader. I dag sker det i gennemsnit 22 dage om året.

  Klimaforandringerne vil betyde, at vandstanden stiger. I den forbindelse er Polen særlig udsat, fordi omkring én million mennesker bor i de lavtliggende områder ved Østersøen.

  Renoveringer er påkrævet

  Verdensbanken forudser også kraftigere regnskyl. Banken opfordrer derfor Polen til at sætte gang i renoveringen af de fem millioner lejligheder, der ligger i byggeri af ringe kvalitet, opført under kommunismen.

  Klimaforandringerne kan også give Polen fordele. Længere vækstsæsoner og varmere vintre kan gøre muligt at indføre nye afgøre og forøge produktiviteten i landbruget.

  Hvad klimaforandringerne betyder for turisme i Polen, foreligger der ingen oplysninger om.