Historien om Rakow Czestochowa er et sandt eventyr

Rakow FC København
Spillerne fra polske Rakow Czestochowa kom til København tirsdag. Onsdag aften spilles den afgørende kamp mod FC København. Klubbens vej til succes er et sandt eventyr. PR-foto.

KØBENHAVN: Onsdag møder FC København polske Rakow Czestochowa. Historien om den polske fodboldklub er et sandt eventyr.


Historien om den polske fodboldklub Rakow Czestochowa er et sandt eventyr. Klubben er fra en bydel i den hellige polske by Czestochowa, der tidligere var mest kendt for Den Sorte Madonna og katolske pilgrimsrejser. Selv om fodbold ikke var noget der betød meget i byen tidligere, så var der alligevel en person i 1990’erne, der stod i spidsen for at vende op og ned på den kendsgerning.

Rakows spillerbus spottet i nærheden af Parken tirsdag aften. Foto: Jens Mørch.

Kan ikke selv spille fodbold

Op igennem 1990’erne havde fodboldklubben nemlig mindst en meget trofast fan – han hedder Michal Swierczewski. Og der var ikke mange der støttede klubben dengang. For selv om Czestochowa betegnes som Polens religiøse hovedstad, så var Rakow en bydel med mange sociale problemer. Dem fra Rakow, var dem de andre ikke måtte lege med. Sådan var det dengang. I 1998 gik det da også galt for bydelens fodboldklub, da de røg ud af den bedste polske række Ekstraklasa.

Fodboldklub i bund

Michal Swierczewski var der den triste aften for 25 år siden, hvor klubben røg ud af den bedste række. Den dag lovede han sig selv og sine omgivelser, at gøre klubben til polsk mester. Og han fablede endda om europæiske medaljer. Ingen af delene blev taget alvorligt. Han kunne ikke engang selv spille fodbold, men var en meget stor fodboldfan – i al fald fan af byens hold. Det er 25 år siden nu, og dengang var han en fattig studerende i computerteknologi på byens universitet.

Et sandt eventyr med fodbold og it

I 2002 startede Swierczewski – dengang stadig studerende – i it-branchen. Sammen med to kolleger grundlagde han en computer- og komponentbutik. Forretningen var på 30 kvadratmeter og lå under beskedne forhold i Wolności gaden i Czestochowa. De havde store problemer i starten, men kom alligevel godt i gang. Året efter begyndte de at sælge stationære pc’er og forretningen udviklede sig. Firmaet hedder X-kom. I 2005 begyndte de at sælge bærbare pc’er og smartphones og omsætningen røg op på over 5 millioner zloty. Virksomheder er vokset lige siden, og Michal Swierczewski har hvert år øget sin formue gennem aktiviteter og ideer han selv fik og implementerede.

Sponsor i 2011

I 2011 blev X-kom sponsor for Rakow Czestochowa og den 30. december 2014 overtog Michal Swierczewski fodboldklubben som ejer. Og med kolossal opbakning fra fans og andre bysbørn. Han fik samlet byen om fodboldholdet.

– Jeg har aldrig haft noget talent for sport, men så fik jeg højere karakterer i skolen. Både i sport og i forretningslivet kan jeg godt lide at konkurrere. Og jeg bliver aldrig træt af at vinde, sagde Swierczewski til magasinet Forbes tidligere i år.

(Fortsættes under)

Fyrede hele klubben

Han var heller ikke bange for at tage beslutninger. Da han blev klubejer, udskiftede han praktisk talt hele spillertruppen og hyrede en ny og dengang helt ukendt træner; nemlig Marek Papszun. Han fratrådte som træner tidligere i år.

I 2014 – før han blev klubejer – lavede Swierczewski en plan for klubben, der havde som målsætning at få Rakow i den bedste række igen i 2019, og I sæsonen 2020/2021 skulle klubben blive polsk mester. Begge mål er nået og på de besluttede tidspunkter. Det gælder også deltagelse i europæiske turneringer i 2022/23, hvilket også er blevet sket.

Afgørende kamp

Onsdag aften afgøres den videre adgang til europæiske Champions League-turnering. Den afgørende kamp mellem FC København og Rakow Czestochowa skal spilles kl. 21.00 onsdag aften i Parken. I den første kamp vandt FC København på et polsk selvmål, og under ekstreme vejrforhold. Det var ikke på Rakows hjemmebane, for der findes ikke et stadion i Czestochowa der er stort nok til UEFA-standarderne.

Kampen blev derfor spillet på et nyt stadium cirka 70 kilometer fra den hellige by. Med et forspring på 1 – 0 har FC København et godt udgangspunkt, men alt kan ske i kampen med mirakelmagerne fra den hellige polske by – det viser klubbens historik. Den samlede vinder af de to kampe fortsætter til Champions League slutspillet.

(Fortsættes under)

Sådan spilles der på resultatet

Mandag aften var oddsene på kampen følgende:

  • Sejr til FC København – giver beløb 1,6 gange tilbage
  • Sejr til Rakow Czestochowa – giver beløb 5,7 gange tilbage
  • Uafgjort resultat – giver beløb 3,85 gange tilbage

Bygger nyt stadion

Klubejeren Michal Swierczewski stopper dog ikke sine planer, fordi de gamle er indfriet. Han er ved at udvikle et stort nyt stadion i Czestochowa, hvor der skal være plads til 12.000 – 15.000 tilskuere. Det betyder, at Rakow fremover kan spille sine europæiske kampe på hjemmebane. I forbindelse med byggeriet, skal der også oprettes et fodboldakademi.

I 2003 var de tre medarbejdere i hans virksomhed – i 2014 lagde han ambitiøse planen for fodboldklubben som er blevet opfyldt. I dag beskæftiger klubejer Michal Swierczewski 2.000 medarbejdere.

Historien om fodboldklubben Rakow Czestochowa og klubben ejer Michal Swierczewski er et sandt eventyr. Intet mindre.

Sent onsdag aften afgøres det om eventyret fortsætter længere ind i de europæiske fodboldrækker.

LINK: Fodboldklubben Rakow Czestochowa

Onsdagens kamp begynder klokken 21.00 og kan følges på de polske kanaler Polsat Sport og TVP Sport.

Mere polsk fodbold – flere eventyr?

Hvis du vil have flere troværdige nyheder, så kan du gøre det ved at støtte polennu.dk. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt.

Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.