Historisk lav opbakning til regering efter 100 dage

  Historisk_lav_opbakning_til_regering_efter_100_dage

  Statsminister Beata Szydlo fremlagde fredag morgen de love, som regeringen har fået vedtaget de første 100 dage, men kun få af partiets valg-løfter er iblandt dem. Til gengæld har flere love drejet sig om at lægge en dæmper på den demokratiske kontrol, som regeringen kunne have oplevet fra public-service medierne og Højesteret. Foto: KPRM.


  WARSZAWA: Polens regering fejrer 100 dages jubilæum i dag med den laveste opbakning, som en ny-valgt regering har oplevet i Polen i 20 år.


  Polen regering, der blev dannet af partiet Lov og Retfærdighed (PiS) efter valget i oktober, fejrer i dag 100 dages jubilæum, og det sker med historisk lav opbakning fra den polske befolkning til en ny-valgt regering. Det skriver det uafhængige polske ugeblad Newsweek Polska.

  Laveste opbakning i 20 år

  Ifølge meningsmålingsinstituttet CBOS er 35 procent tilhængere af Polens regering i dag, mens 32 procent er modstandere af den.

  CBOS har målt på opbakningen til ny-tiltrådte regeringer siden 1989, og ingen ny-valgt regering har oplevet så lav en opbakning efter 100 dage de seneste 20 år i Polen.

  Større opbakning til ex-kommunister

  Da Polens reformerede kommunist-parti Den Demokratiske Venstre-alliance SLD vandt valget i 2001 blev regeringen efter 100 dage bakket op af 36 procent, mens kun 26 procent erklærede sig som modstandere af regeringen.

  Rekord til Donald Tusks regering

  Nuværende EU-præsident Donald Tusks regering fra 2007 løber med rekorden for opbakningen til ny-valgte regeringer efter 100 dage.

  55 procent erklærede sig som tilhængere af hans regering efter de første 100 dage, mens 21 procent erklærede sig som modstandere.

  Større opbakning til tidligere PiS-regering

  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har tidligere haft bedre fat i de polske vælgere. Sidste gang Lov og Retfærdighed dannede regering i 2005 med Kazimierz Marcinkiewicz som statsminister erklærede 53 procent af vælgerne sig som tilhængere af regeringen efter 100 dage, mens historisk få, nemlig kun 12 procent erklærede sig som modstandere.

  Angreb på demokratiske grundpiller

  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) vandt parlamentsvalget i oktober med 37,58 procent af stemmerne, hvilket på grund af historisk stort stemmespild under spærregrænsen gav partiet sit eget flertal i parlamentet.

  Regeringspartiet har brugt flertallet til reelt at sætte Polens Højesteret ud af kraft, at udskifte ledelsen i public-service-medierne, hvor en lang række journalister er blevet fyret, og at vedtage en lov, der gør det muligt at udskifte alle top-embedsmænd.

  Valg-løfter kom i anden række

  Trods statsminister Beata Szydlos løfter ved sin indsættelse om, at regeringens mest profilerede valgløfter skulle indfris inden for 100 dage, så er kun løftet om børnepenge på 500 zloty om måneden endnu blevet vedtaget som lov. Børnepengene bliver udbetalt fra april måned.

  Løfterne om højere bundfradrag, en mindsteløn på 12 zloty i timen, gratis medicin til ældre og skat på supermarkeder er endnu ikke blevet til lov, og løftet om at sænke pensionsalderen er helt åbent blevet udskudt af regeringen, da der ikke er penge til det i øjeblikket.