Historisk lav tilslutning til den katolske kirke

Den katolske kirke er ikke længere så populær som den har været. En ny måling fastslår at kirken ikke har været mere upopulær end nu, siden 1993, da den nuværende abortlov blev vedtaget. Arkivfoto.

WARSZAWA: Den katolske kirke i Polen står historisk lavt i seneste popularitetsmåling. Ikke siden 1993 har opbakning været lavere.


Kun 41 procent af polakkerne har et positivt syn på den katolske kirke i Polen. Det er et fald p 8 procent siden september – eller siden de nye abortstramninger blev forsøgt kuppet igennem forfatningsdomstolen den 22. oktober.

Næsten hver anden utilfreds

47 procent af polakkerne udtrykker modsat mistillid til kirken, og det er en stigning på 6 procent siden september. Det er især de unge mellem 18 og 34 år, der har sagt fra overfor kirken, som normalt spiller en afgørende rolle i Polen. Ikke siden 1993, hvor den nuværende abortlov blev lavet, har den katolske kirke stået svagere i opbakningen fra polakkerne.

Det er en tilbagevendende CBOS-undersøgelse der afslører kirkens tilbagegang. Den omtalte er gennemført i perioden fra 30. november til 10. december 2020.

Skandaler og politik

Flere iagttagere peger på de stærke bånd mellem regering og kirken, og den upassende sammenblanding af religion og politik, der har fået mange polakker til at sige fra overfor kirken. Også afsløringerne i kirken med sex overgreb og pædofili, har rokket ved polakkernes forestillinger om kirken.

Støt polennu.dk og få flere nyheder uden betalingsmur
– støt med f.eks. 200,00 kroner

Regeringspartiets kandidat Andrzej Duda hyldes i mange kirker, hvor der som her satses på at de højere magter vil høre på kirkegængernes bøn om et genvalg til Duda den 12. juli. Privatfoto.