Højere mindsteløn tager børnepenge fra de fattigste

  flere_foedsler_i_polen_barn_boern_i_gdansk_polen_polennu

  Den polske regering, der er gået til valg på at støtte de svageste polakker, er nu afsløret i en manøvre der betyder at de fattigste polakker fra januar ikke længere kan få børnepenge for det første barn. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Den polske regering vil hæve mindstelønnen med 30 zloty om måneden, så de fattigste polakker ikke længere kan få børnepenge.


  Den polske regering – der gerne vil kendes for at støtte de svageste og fattigste i samfundet – har lavet en manøvre, der forhøjer mindstelønnen med yderligere 30 zloty om måneden. Umiddelbart lyder det jo godt, ikke mindst fordi leveomkostningerne er steget markant i Polen.

  Regeringen havde i forvejen forhøjet mindstelønnen til 2.220 zloty, men i sidste uge blev det beløb forhøjet til 2.250. Mange har undret sig over den ekstra stigning, men det polske finansmedie money.pl skriver nu, at regeringen i Polen på den måde sparer en masse børnepenge på den dyre reform.

  500 plus børnepenge reform

  Den beskedne forhøjelse er nemlig lige præcis nok til, at de mest fattige polakker ikke længere kan få børnepenge for det første barn i programmet 500 plus. Programmet som blev lanceret af regeringen da den blev valgt for tre år siden, og betyder at alle polakker fra barn nummer to får 500 zloty pr barn om måneden fra staten.

  De fattigste polakker kunne også – og kan teoretisk i det nye år – stadig få børnepenge, men ikke hvis de får mindstelønnen, som jo selvsagt bør være den lavest tilladte løn.

  Fattig men for rig til hjælp

  Forhøjelsen rammer især enlige med børn. For at få børnepenge fra første barn, må man ikke tjene mere end 1.600 zloty netto. Men med den forhøjede mindsteløn kommer nettoindtægten op på 1.634 zloty, og dermed over grænsen for 500 plus. Det betyder også at det er slut med børnepenge til de enlige og mest fattige i Polen.

  Det skønnes at børnepengene i 500 plus programmet vil koste landet cirka 21 milliarder zloty i år.