Holland stiller flere betingelser til kompromis

duda_merkel_warszawa_2017
Lederen af det tyske EU-formandskab, Angela Merkel, er kommet under fornyet pres i konflikten med Polen og Ungarn, efter at Holland har stillet krav til en aftalt kompromistekst. Topmødet er i gang i Bruxelles. Arkivfoto.

BRUXELLES: Tidsplanen for EU-topmødet er ændret, efter at Holland har stillet tre krav til kompromis-teksten med Polen og Ungarn.


Statsminister Rutte i Holland har tre krav, hvis ikke Holland skal blokere for den kompromistekst om retsstatsmekanismen, som Tyskland og Ungarn har udarbejdet, og som Polen er indstillet på at tilslutte sig. Hvis ikke Polen eller Ungarn får teksten igennem, har de truet med at nedlægge veto. (Se kompromis-dokument – fire sider nederst på siden).

Det skal dog understreges, for forståelsen skyld, at kompromis-teksten IKKE ændre på den beslutning om retsstatsmekanismen og den formelle gyldighed, som blev aftalt på topmødet i juli. Nogle mener, at den udvander begrebet. Holland er i tvivl.

Holland kræver garantier

Usikkerheden er nok til, at den hollandske regeringschef, vil have nogle garantier.

Rutte vil have sikre juridiske garantier for, at kompromis-teksten på ingen måde udvander retsstatsmekanismen og dens virkeområde og effekt.

Og selv om Polen i henhold til kompromisteksten kan indbringe afgørelsen for EU-domstolen, så vil Holland have Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen ord for, at lovovertrædelserne kan få konsekvenser med tilbagevirkende kraft, altså fra 1. januar 2021, selv om Polen eller Ungarn klager til EU-domstolen, hvor sagsbehandlingen kan tage år.

Holland vil også have en klar tilkendegivelse fra Europa-Parlamentet, som i sidste ende også skal tilslutte sig topmøde-resultaterne, før de er gældende.

Topmødet begyndte klokken 13.00, og kravene fra Holland har betydet, at EU-lederne begynder med behandlingen af corona-hjælpepakken.

polennu.dk følger udviklingen.

Støt polennu.dk – et uafhængigt dansk medie siden 2008.
Vælg mellem DKK
200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00

Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 1.
Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 2.

Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 3.
Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 4.

EKSTERNT LINK: Holland ambassade i Warszawa