Horserød-Stutthof formand idømt fængselsstraf

  Anton_Nielsen_Horserød_Stutthof_forening_skal_i_fængsel_polennu

  Formanden for frihedskæmperne i Horserød-Stutthof, Anton Nielsen, skal to måneder i fængsel for at støtte oprørsgrupper. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Den 72-årige formand for Horserød-Stutthof frihedskæmperne, er blevet idømt seks måneders fængsel efter dansk terrorparagraf.


  Formanden for frihedskæmperne i Horserød-Stutthof, Anton Nielsen, der er 72 år, er ved Københavns Byret blevet idømt fængselsstraf for at støtte den palæstinensiske modstandsgruppe PFLP.

  Af dommen på seks måneders fængsel skal Anton Nielsen kun være indespærret i to måneder, da dele af dommen var betinget.
  .
  Tømreren Viggo Toften-Jørgensen blev ligeledes idømt en fængselsstraf på seks måneder, som alle er betinget, for sin støtte til den colombianske oprørsgruppe FARC.

  Det var et uenigt dommerpanel, der dømte, idet den ene af de tre dommere stemte for pure frifindelse.

  Oprejst pande

  Anton Nielsen tager dommen med oprejst pande:

  – Nelson Mandela blev, på trods af Nobels Fredspris, først slettet af USA´s terrorliste i 2008. Da var Mandela 90 år« mindede Anton Nielsen om i retten.

  – Vi har ikke støttet terrororganisationer og vi vil aldrig gøre det« siger Anton Nielsen.
  -Men vi vil altid støtte folk der slås for fred, frihed og national uafhængighed« slutter Anton Nielsen.

  Også Viggo Toften-Jørgensen står ved hvad han har gjort:

  – Vi har givet penge til en fagforeningsmand, der blev tvunget til at gå under jorden, fordi han blev udsat for dødstrusler. Senere gik han ind i FARC, og det har jeg fuld forståelse for. Terroristerne i Colombia er regeringen, og ikke FARC, fortalte Viggo Toften-Jørgensen om baggrunden for indsamlingen, der i sidste ende blev brugt af FARC til at bygge et bibliotek.

  Krævede frifindelse

  Forsvarer Thorkild Høyer argumenterede for, at begge de tiltalte burde frifindes:

  – Vi skal alle her være glade for, at der findes foreninger som Horserød-Stutthof Foreningen, som minder os om vores dyrekøbte historie. Den ene mands frihedskæmper er den anden mands terrorist, sagde Høyer, da han afsluttede sin procedure i retten.

  Anklageren havde forlangt Anton Nielsen idømt ubetinget fængselsstraf i 8 måneder. Viggo Toften-Jørgensen burde efter anklagerens mening straffes med mindst 6 måneders betinget fængsel.

  Forening i dagbøder

  Derudover krævede anklageren en bøde på 70.000 kr. til Horserød Stutthof Foreningen, der er stiftet af tidligere modstandsfolk fra Anden Verdenskrig.

  I dommen pålægges foreningen at betale 20 dagbøder á 500 kr.

  Blandt de centrale anklagepunkter i sagen var, at Anton Nielsen og hans forening havde samlet 17.960 kr. ind til den palæstinensiske gruppe PFLP’s genopbygningsarbejde i Gaza.

  Viggo Toften-Jørgensen var tiltalt for i fællesskab med en gruppe københavnske håndværkere at have givet 10.000 kr til en colombiansk fagforeningsmand, der senere blev medlem af oprørsgruppen FARC. PFLP og FARC betegnes af den danske regering som terrrorister.