Hver anden polak er imod afstemning om forfatning

  20160610_andrzej_duda_1003

  Polens præsident Andrzej Duda har varslet folkeafstemningen den 11. november 2018 om en ny forfatning. Næsten hver anden polak er imod. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


  WARSZAWA: Næsten hver anden polak er imod en folkeafstemning om forfatningen, mens hver tredje støtter ideen.


  Polens præsident har varslet en folkeafstemning om landets forfatning den 11. november 2018, på Polens 100 års dag. Polen var ikke på landkortet før Første Verdenskrig, men blev atter en nation efter krigen.

  11. november

  Den dag vil den polske ledelse gennemfører en folkeafstemning om forfatningen, der kan give mere magt til politikerne. Det synes hver tredje polak (37 procent) er en god ide, mens 47 procent ikke mener der skal gennemføres en afstemning. Det viser en meningsmåling, som de statskontrollerede medier har fået gennemført med hjælp fra CBOS.

  Ny forfatning?

  Ingen kender det præcise indhold af den planlagte afstemning, men hvis ændringerne betyder øget magt til politikerne og en reduktion af magtens tredeling, kan ændringerne betyde et polsk farvel til EU. Polen er i forvejen under hårdt internationalt pres fra især USA og EU for at svække demokratiet i landet.

  Ideen om afstemningen er lanceret af Polens præsident Andrzej Duda.