Ingen retssag to år efter mordet på borgmester

Mordet på Gdansk borgmester
Onsdag er det to år siden, at mordet på Gdansk populære borgmester Pawel Adamowicz fandt sted foran rullende kamera til en velgørenhedsfest for Det Store Juleorkester. Her ses hans bror, afløser som borgmester, en af hans døtre samt hans hustru foran en mindesten, der er anbragt på torvet i Gdansk, hvor Adamowicz blev stukket ned. Arkivfoto.

GDANSK: Onsdag er det to år siden at mordet på borgmester Pawel Adamowicz fandt sted mens hele verden så på. Gerningsmanden er endnu ikke stillet for en dommer.


Mordet på borgmester Pawel Adamowicz: Lidt efter klokken 20.00, søndag den 13. januar 2019 sprang en trænet mand op på scenen ved det store velgørenhedsshow; Det Store Juleorkester WOSP. Byens borgmester Pawel Adamowicz havde netop afsluttet sin tale, til de fremmødtes store jubel. Manden der sprang op på scenen, havde en meget stor takket kniv med sig. Som en anden trænet elitesoldat stak han den store borgmester Pawel Adamowicz tre gange omkring hjertet. Gerningsmanden blev straks overmandet af sikkerhedsfolk, og tilbageholdt indtil politiet kunne tage over.

Mordet: Erklæret død dagen efter

Pawel Adamowicz døde umiddelbart af sine kvæstelser, men det lykkedes redningsfolk at genoplive ham, hvor efter han blev bragt til et universitetshospital i Gdansk. Her kæmpede lægerne aftenen og natten igennem. Men forgæves. Mandag den 14. januar 2019 blev den populære Gdansk borgmester erklæret død. Selv om han var i hænderne på nogle af de største eksperter på hospitalet.

Offentlig hetz før mordet

Inden mordet på borgmester Pawel Adamowicz havde centralregeringen og deres tv-station, TVP, kørt en massiv hadekampagne mod Gdansk borgmesteren, der ikke tilhørte regeringspartiet. Han blev flere gange truet, men justitsministeriet og politiet (der styres af borgmesterens politiske modstandere) ville ikke give borgmesteren beskyttelse. Det blev fatalt.

LÆS OGSÅ: Mordet på borgmester i Gdansk var politisk

Gerningsmand: Derfor døde Adamowicz

Da gerningsmanden var på scenen, stak han Pawel Adamowicz flere gange, før den store borgmester sank sammen. Efter knivstikkeriet råbte gerningsmanden, at han havde været fem år i fængsel, og det var borgmesterens parti (Borgernes Platform) der var skyld i det.

– Derfor døde Adamowicz!, råbte gerningsmanden før det lykkedes sikkerhedsfolk at overmande ham.

Den populære borgmester var dog ikke længere medlem af Borgernes Platform, da han var blevet vraget som spidskandidat. Han stillede op med sin egen liste, og vandt. (Fortsættes efter film-klip).

Pawel Adamowicz (1965 - 2019).

Gal mand

Gerningsmanden er 27 år, tidligere straffet for røveri og vold. Han hedder Steffen og er fra Gdansk. Politiet oplyser, at sikkerhedsfolkene reagerede som de skulle, og overmandede hurtigt gerningsmanden. Kort efter tog politiet over. Men selv om det nu er to år siden, at angrebet fandt sted, er gerningsmanden fortsat ikke stillet for en dommer.

Krav om retssag

Gdansk og Pawel Adamowicz’s familie og mange i det polske samfund, kræver nu på ny at retssagen mod gerningsmanden indledes. De har op til to års dagen iværksat en underskrift indsamling for at få processen i gang, og sikre at gerningsmanden bliver stillet for en uafhængig domstol, som regeringen ikke kan kontrollere. Det er den generelle opfattelse, at mordet på Pawel Adamowicz var politisk, og udløst af regeringspartiets og den nationale TVP’s grove og voldsomme hetz mod Adamowicz.

Selv om manden er tilbageholdt, og selv om flere eksperter har udtalt sig om gerningsmandens mentale tilstand, så tøver den polske anklagemyndighed – justitsminister – med at sætte processen i gang. Det er nu fire måneder siden at de mentale undersøgelser blev afsluttet.

LÆS OGSÅ: Mordet på borgmester: Jeg er ude igen om to år

I underskriftindsamlingen argumenteres der for, at det er besynderligt at det skal tage to år at forberede retssagen om et mord i Polen hvor man har gerningsmanden, mens det blot tog ni måneder for Norge, da Anders Breivik myrdede 77 mennesker.

LÆS OGSÅ: Mordet på Gdansk borgmester var politisk

Plads til konspirationer

Forsinkelsen af retssagen mod borgmesterens morder ligger på den kontroversielle justitsministers bord. At der intet er sket har givet anledning til konspirationer om, hvorvidt regeringspartiet eller nogle støtter har været involveret i mordet. Sikkert er det, at morderen kort tid forinden var i Warszawa. Sikkert er det også, at politiet blev direkte advaret af gerningsmandens mor om sønnens tanker, inden mordet fandt sted. Men det affødte ingen reaktioner.

En retssag mod gerningsmanden vil kunne afklare omstændighederne omkring mordet, og det vil give de efterladte og borgmesterens mange tilhængere ro, hvis sagen afsluttes. Men Polens regering tøver fortsat, og imens spørger mange i Polen: Hvorfor?

EKSTERNT LINK: Underskriftindsamling med krav om retssag

Opening Free European Media 2018

polennu.dk er et uafhængigt dansk medie, der siden 2008 har leveret gratis daglige nyheder om Polen. Støt polennu.dk med f.eks. DKK 200,00 – DKK 500,00 – eller DKK 1.000,00

🇵🇱 Pawel Adamowicz: Thousands turn out for funeral of Polish mayor | Al Jazeera English
Mordet i Gdansk
Gdansk en måned efter mordet på Pawel Adamowicz. Arkivfoto.
Mordet i Gdansk
Enken efter Pawel Adamowicz efter tabet af sin mand. I baggrund afløseren som borgmester i Gdansk.
Mordet i Gdansk
Den regeringskontrollere tv-station TVP er blev dømt til at sige undskyld til Gdansk i bedste sendetid, samt at betale erstatning til gode sociale formål i Gdansk. Det var den myrdede borgmester Pawel Adamowicz, der anlagde sagen før han blev myrdet. På billedet sørger byens borgere over tabet af deres borgmester den 14. januar 2019. Arkivfoto.
duda_pawel_adamowicz
Præsident Andrzej Duda kom til begravelsen, selv om familien havde bedt ham om at blive væk.
mord_pawel_adamowicz_morder_scene_gdansk_polennu
Gerningsmanden Steffan P., efter mordet på Pawel Adamowicz.