Jaroslaw Kaczynski genvalgt på lukket partikongres

Jaroslaw Kaczynski PIS
Jaroslaw Kaczynski har besluttet sig for at blive som partiformand for Lov og Retfærdighed (PiS) på grund af de mange udfordringer for Polen. Foto: PiS.

WARSZAWA: Vicestatsminister og formand for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski, er genvalgt på en lukket partikongres.


Tidligere statsminister, nuværende vicestatsminister og formand for PiS, Jaroslaw Kaczynski, er lørdag blev genvalgt på partiets kongres i Warszawa. Kaczynski har tidligere meddelt at han ikke ville fortsætte som formand for PiS. Men de udfordringer Polen står overfor lige nu kræver at han bliver, sagde han i en tale. Derfor tager han en periode mere, og det bliver den sidste, sagde den 72-årige PiS-formand også. Kaczynski ville heller ikke udelukke muligheden for at træde tilbage i utide hvis det blev for krævende, sagde han med henvisning til sin alder.

Jaroslaw Kaczynski blev valgt uden modkandidat. Ifølge de statskontrollerede medier fik Kaczynski 1.245 stemmer, mens 18 var imod – fem var blanke. Andre kilder hævder, at der ikke var afstemning men blot klapsalver.

Polakkerne er blevet snydt

Kaczynski var glad for tilliden og glædede sig over at han ikke har modstandere i partiet. Han lovede at kæmpe for, at Polen fik alt det tilbage som polakkerne var blev snydt for gennem mange århundreder og i over tusind år.

Kaczynski har været formand for Lov og Retfærdighedspartiet siden 2003. Dengang overtog han posten fra sin bror – tidligere borgmester og præsident – Lech Kaczynski. De stiftede sammen PiS i 2001, samme år som Donald Tusk var med til at stifte Borgernes Platform. Lech Kaczynski omkom i et hasarderet landingsforsøg i Smolensk i 2010, der kostede 96 polakker livet.

Lukket kongres

Det er ikke åbenhed der kendetegner PiS-partiet. Kun ved kongressens åbning var gæster og presse indbudt, herefter blev kongressen gennemført for lukkede døre. Søndag vælges der nye næstformænd.

En 40 minutters tale af Jaroslaw Kaczynski er dog blevet offentliggjort. Se den herunder.

(Artiklen fortsættes under)
Jarosław Kaczyński - Wystąpienie Prezesa PiS podczas VI Kongresu Prawa i Sprawiedliwości

Statsminister bliver næstformand

Det ventes at den polske statsminister Mateusz Morawiecki bliver næstformand for Lov og Retfærdighedspartiet. Han er ikke voldsom populær i partiets bagland, da han er tidligere bankdirektør og dermed repræsentere eliten, som er en del af partiets fjendebilleder.

Regering i krise

Det er ingen hemmelighed, at der er store interne problemer i regeringskoalitionen Forenet Højre, som formelt ledes af Morawiecki. Tre medlemmer er faldet fra, og lige nu er den polske regering en mindretalsregering. For at det kan blive kritisk for Kaczynski og PiS, kræver det at et flertal er imod regeringen. Det er næppe sandsynligt, men splittelsen kan nemt betyde et valg i utide. Det er dog sat på standby, efter at Donald Tusk er blevet formand for det største oppositionsparti; Borgernes Platform.

LINK: Lov og Retfærdighedspartiet (PiS)

Mere nyt om polsk politik på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.