Journalistformand: Der er brug for stærke reaktioner fra EU

  mogens_blicher_bjerregaard

  Formanden for de europæiske journalister (EFJ European Federation of Journalists), danskeren Mogens Blicher Bjerregaard retter en skarp kritik af den polske regerings forsøg på yderligere begrænsninger i journalisternes arbejdsvilkår. Foto: Urs Thalmann.


  KØBENHAVN: Formanden for de europæiske journalister er rystet over den polske regerings forsøg på at begrænse journalisters adgang til parlamentet.


  Fredag aften er der demonstrationer foran parlamentet i Warszawa, hvor polakker i tusindvis er gået i protest med krav om frie medier. Reaktionerne kommer efter, at medlemmer af oppositionen har blokeret parlamentets behandling af ny lov der begrænser journalisters adgang til parlamentet. Også i andre byer er der spontane demonstrationer mod endnu et forsøg på at kontrollere medierne.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Ballade i Polens parlament efter mediedebat

  Helt uhørt

  – Det er helt uhørt i et demokrati at begrænse journalisters adgang til at følge med i det politiske liv. Det virker som om, Polens regering er fuldstændig ligeglade med demokratiske spilleregler, siger formanden for de europæiske journalister, danskeren Mogens Blicher Bjerregaard til polennu.dk.

  – Det kom frem på en konference i Europarådet torsdag, at forfatningsdomstolen har underkendt regeringens udpegning af den nye ledelse af public service tv, men det preller tilsyneladende fuldstændig af, siger den europæiske journalistformand.

  – Der er brug for stærke reaktioner fra blandt andre EU, siger Mogens Blicher Bjerregaard til polennu.dk.

  Fra 1. januar

  De nye regler der skal træde i kraft 1. januar 2017, vil begrænse journalisters adgang til parlamentet. Tv-stationer kan indrette et studie i en bygning udenfor Sejmen, og kun fem særlige udvalgte medier får lov at være der. Kameraer bliver forbudt. Reglen er forfatningsstridig, hævder oppositionen i Polen.

  Ramt i hovedet

  Polens stærke mand, formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski, siger om forbuddet mod journalister i parlamentet, at travle journalister har betydet at han er blevet ramt af kameraer i hovedet flere gange.