Kaczynski: Polen var udsat for et kupforsøg

  pis_jaroslaw_kaczynski_polennu

  Formanden for Lov og Retfærdighedspartiete (PiS) kalder balladen omkring det polske parlament for et kup. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski svarer igen efter den senere tids ballade, og han betegner oppositionens protester som et kupforsøg.


  Blokeringen af parlamentet, kravet om frie medier og besættelsen af Sejmen har ikke fået formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski til at skifte kurs. På et pressemøde med en række journalister kaldte han protesterne i Polen for et kupforsøg.

  – Du er nødt til at kalde det, hvad det er: Det var et kupforsøg, sagde Kaczynski.

  Gælder ikke oppositionen

  Han mener at oppositionen har en opfattelse af, at de ikke er omfattet af loven, forfatningen eller noget som helst andet.

  – Det er umuligt at regere et land, hvis vi accepterer, at en gruppe, selv om det er oppositionen, bare kan gøre som de vil. Kaczynski mener også, at der er kriminelle elementer i oppositionen.

  Fri bevægelighed

  – De forhindrede den fri bevægelighed for andre borgere, og medlemmer (af parlamentet, red.), de angrib dem, fornærmede dem og kastede med flasker, og det er en forbrydelse.

  – De ønsker ikke at overgår os ved, at overbevise polakkerne. De ønsker at ødelægge os, sagde Kaczynski om den seneste tids uro i Polen.

  Prisen i politik

  Den enevældige partileder er ligeglad med, om den politiske krise i Polen kan ødelægge den polske økonomi.

  – Skulle vi gå lidt tilbage gør det ikke noget, hvis det er prisen for at få den rigtige politik igennem, sagde Kaczynski efter uroen til Reuter.

  Det er første gang, at Jaroslaw Kaczynski for alvor træder i karakter, efter partiets valgsejr i 2015, hvor PiS opnåede 37,5 procent af stemmerne.

  Medierne har nået bunden

  Jaroslaw Kaczynski sagde også, at medierne er en del af konflikten.

  – Medierne har nået bunden. For det første tog de direkte del i angrebet på parlamentet. For det andet har deres opførsel været hyklerisk, sagde Kaczynski om det han betegner som et kup.

  Finansloven er vedtaget

  Onsdag meddelte formanden for partiets gruppe i parlamentet, at man ikke ser nogen grund til at finansloven skal genbehandles. Det er netop behandlingen af finansloven uden oppositionen, der har fået nogle medlemmer til at besætte parlamentet.