Kaczynski vil ændre lov om lokal og regional valg

  pis_jaroslaw_kaczynski_polennu

  Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski vil ændre valgloven forud for lokal og regionalvalgene i Polen næste år. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  GDANSK: Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski vil ændre valgloven forud for lokal og regional valgene næste år.


  Partiformanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski vil midt i Polens demokratiske krise, nu også ændre valgloven forud for de lokale og regionale valg i 2018.

  Populære borgmestre

  Baggrunden er, at PiS-formanden gerne vil af med mange af de populære borgmestre, som sjældent er medlemmer af PiS. Han foreslår nu, at der sættes et loft over, hvor længe en borgmester må blive på posten. Ordningen skal også gælde regionsformænd. Kaczynski foreslår et maksimum på to perioder (otte år), som det er gældende for en polsk præsident.
  Til det regionale statsejede TVP i Szczecin siger Kaczynski:

  – Det er ikke befordrende (som det er nu, red.), for at sige det mildt, hverken for demokratiet eller de gode og sunde sociale relationer i samfundet, i byen, så der er nu behov for en hurtig forandring, sagde Kaczynski.

  Kun statskontrollerede journalister

  Han ønskede under et besøg i Gdansk udelukkende at tale med journalister fra de statskontrollerede medier, selv om et stort presseopbud ventede på en samtale med Polens stærke mand i weekenden. Flere af journalisterne ville spørge Jaroslaw Kaczynski om reglen også skal være gældende for partiformænd i Polen. Kaczynski har været partiformand for PiS i 13 år.

  Slut med anonyme valg

  Jaroslaw Kaczynski vil også have, at boksene med stemmesedler til det kommende valg skal være gennemsigtige, og alle valghandlinger skal kunne følges på internettet gennem live-tv transmission fra valgstederne. Polens stærke mand håber at ændringer kan være gældende allerede fra de kommende lokal og regionalvalg i 2018.

  Fra 2018

  – Jeg tror, selv om jeg ikke kan sige det med sikkerhed endnu, at de fleste parlamentsmedlemmer går ind for, at reglerne træder i kraft straks. Men afgørelsen vil helt sikkert blive appelleret til forfatningsdomstolen og spørgsmålet er så, hvad domstolen afgør, siger Jaroslaw Kaczynski. Ifølge polennu.dk vurdering bliver det ikke noget problem at få loven igennem, da Kaczynski nu reelt har kontrollen over hele det polske magtapparat, herunder forfatningsdomstolen.

  Mor får vej

  I weekenden fik Jaroslaw Kaczynski også tid til at navngive en vej med hans mors navn. Hun døde for fire år siden. Jaroslaw Kaczynski, der i modsætning til sin afdøde bror ikke har familie, var meget tæt knyttet til sin mor.