Kendt kvindesags-forkæmper kandidat til valget

  Alicja_Tysiaci

  Den polske kvinde, Alicja Tysiac, der er blevet et ikon for kvinders kamp og ret til ligestilling, stiller op til parlamentsvalget på søndag for den socialdemokratiske SLD-liste. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En polsk kvinde, der er blevet et symbol på kvinders rettigheder, stiller op til parlamentsvalget på søndag for Demokratiske Venstre Alliance.


  Den berømte polske kvinde, Alicja Tysiac, stiller op til parlamentsvalget på søndag i Polen som nummer 5 på den socialdemokratiske SLD-liste i Warszawa.

  Vandt over Polen

  Alicja Tysiac blev landskendt efter hun vandt en sag mod den polske stat ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Hun var blevet nægtet abort med henvisning til den polske abortlovgivning.

  Blev invalid

  I 2007 tilkendte domstolen hende 25.000 euro i erstatning, fordi et sygehus i 2000 nægtet hende abort selv om hendes graviditet var livstruende og kunne gøre hende blind.
  Hun var i forvejen meget nærsynet, og efter fødslen blev hendes syn så dårligt, at hun fik tilkendt invalidepension.

  Hadekampagne

  Alicja Tysiac blev mål for angreb fra højrefløjen og den katolske presse, og de har gjort hende til et symbol for kampen for kvinderettigheder. Hun er også aktiv fortaler for liberalisering af den polske abortlovgivning.

  Vandt over tidsskrift

  I 2009 vandt hun en sag mod det katolske ugetidsskrift ”Gosc Niedzielny”. Tidsskriftet måtte betale hende 30.000 zloty og offentliggøre en undskyldning for at have anklaget hende for at ville dræbe sit barn.

  Byrådsmedlem

  Alicja Tysiac sidder i dag i byrådet i Warszawa Mokotow, og stiller nu op til Sejmen.
  Hun går til valg med sloganet: ”Et værdigt liv må ikke kun være en drøm” (Godne zycie nie moze byc tylko marzeniem).