Kieslowski film-triologi i Grand i København

  pawel_pawlikowski_ida_film_grand_besoeg_danmark_2014_jakub_wozniak_polennu

  Grand Teatret er en af landets mest prestigefyldte biografer, og et sted hvor man ofte ser polske film. Det var også her der var premiere på Lech Walesa filmen Håbets Mand, Katyn filmen og den Oscar-vindende dansk-polske produktion Ida, hvis rettigheder tilhører Camera Film, der er en del af Grand Teatret. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Den prestigefyldte biograf, Grand Teatret, viser film triologi med den afdøde polske filmskaber Krzysztof Kieslowskis.


  Et af temaerne på Polens største filmfestival i Gdynia, er den polske filmskaber Krzysztof Kieslowski. Men det er ikke kun polakkerne, der kan nyde den polske filmskaber for tiden.

  Franske farver

  Torsdag indleder Grand Teatret ved Strøget i København, en triologi af Kieslowski med temaerne frihed, lighed og broderskab – og symboliseret ved de tre farver: Blå, hvid og rød, som i det franske flag.

  Premiere torsdag

  Trilogien får repremiere henover efteråret – og vi starter naturligvis ud med ‘Blå’ – for frihed, skriver Grand om forestillingerne. Torsdag vises filmen første gang, og der er daglig visning klokken 12 og 19 frem til og med mandag.

  LÆS MERE
  Grand: Krzysztof Kieslowskis Blå

  Flugt fra fortid

  Filmen Blå handler om en ung kvinde, der mister sin mand og parrets femårige datter i en trafikulykke og som efterfølgende må forsøge at skabe sig et nyt liv frigjort fra fortiden.

  Prisvinder

  Filmen har vundet mange priser, heriblandt den prestigefyldte Guldløve, der uddeles på filmfestivalen i Venedig.

  Døde i 1996

  – Kieslowskis blev kun 54 år gammel, og døde for tyve år siden, to år efter at han havde besluttet sig for at trække sig tilbage. Men han nåede at sætte et dybt præg på polsk film, og han har haft stor indflydelse på udviklingen af polsk film, siger Michal Oleszczyk, kunstnerisk leder af Polens største filmfestival i Gdynia til polennu.dk.

  Ikke kommunist

  – Da de kommunistiske myndigheder bad ham om at lave propaganda for dem i sine film, nægtede han, siger Michal Oleszczyk.

  Filmen Rød den sidste

  Hans sidste værk blev filmen Rød, som også er den sidste i triologien der vises i Grand Teatret i efteråret.

  LÆS MERE
  Grand: Krzysztof Kieslowskis Blå