Korruption i rekordvækst under Kaczynski og Duda

Der er kommet mere korruption i Polen siden Jaroslaw Kaczynski og præsident Andrzej Duda kom til magten i 2015. Det fastslår Transparency International i ny rapport. På billedet ses den polske præsident Andrzej Duda til COP28 møde, hvor han indgik en bilateral aftale på energi- og it-området med De Forenede Arabiske Emiraters præsident, Mohamed Bin Zayed. Aftalen får dog næppe nogen betydning, da det nu er Donald Tusk-regeringen, der træffer den slags afgørelser og ikke præsident Andrzej Duda. Foto: Jakub Szymczuk/KPRP.

BERLIN: Polen har den højeste korruption i ti år. Under ledelse af formand Kaczynski og præsident Duda, er Polen styrtdykket på CPI-indekset.


Korruption har været et vigtigt drivmiddel for det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS). Det fremgår af det nye CPI-indeks (Corruption Perceptions Index), der udarbejdes hvert år af Transparency International. Polen indtager en plads som nummer 47 ud af 180 lande.

Det er den laveste placering i ti år. Da Kaczynski-regeringen og Andrzej Duda kom til magten i 2015 var Polen nummer 29 på CPI-indekset. Før den tid, var nuværende statsminister Donald Tusk statsminister.

Korruption med Kaczynski og Duda

Rapportens forfattere peger på-regeringens rolle under ledelse af partiformand Jarosław Kaczyński, som årsagen til stigningen i korruptionen.

– Deres reformer gjorde det muligt for ham at udpege sine egne embedsmænd samt undersøge og straffe de dommere, der begrænsede hans magt, hedder det i rapporten fra TPI.

Danmark nummer 1

Polen indtager en plads som nummer 47, på basis af en pointscore på 54. De to første pladser med mindst korruption indtages af Danmark (90 point) og Finland (87), fjerdepladsen har Norge (84). I bunden ligger Somalia (11), Venezuela (13), Syrien (13), Sydsudan (13) og Yemen (16). I EU har Ungarn den dårligste score (42), efterfulgt af Bulgarien (45) og Rumænien (46). Se hele listen på nedenstående link.

LINK: Transparency International

Korruption eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.