Kronprins Frederik til højtidelighed i Auschwitz

  Kronprins_Frederik_maja_giannoccaro_maja_g_polennu
  Danmarks kronprins Frederik har været soldat i Szczecin ad flere omgange. Her ses han under et besøg på Kronprinsesseparrets 10 års bryllupsdag som parret fejrede i Polen. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

  Kronprins Frederik under sit seneste officielle besøg i Polen i maj. Her ved en fælles polsk,tysk og dansk kaserne, hvor Frederik har været flere gange. Foto: Maja Giannoccaro, MAJA G/polennu.dk.


  KØBENHAVN: Den danske kronprins Frederik er med, når 70 året for Auschwitz befrielsen markeres senere på måneden i Polen.


  Det bliver Danmarks tronfølger, kronprins Frederik, der repræsentere Danmark, når 70 året for befrielsen af Auschwitz-lejrene markeres i Polen den 27. januar, oplyser hoffet idag.

  Mange gange Polen

  Det er langt fra første gang, at den danske kronprins Frederik besøger Polen. I maj sidste år var kronprinsen på tre dages officielt besøg i Polen sammen med kronprinsesse Mary i Polen.

  Præsident besøg

  Kronprinsparret besøgte blandt andet den polske præsident Bronislaw Komorowski på slottet i Warszawa, og var på arbejde i den polske hovedstad i to dage. Derefter fortsatte Frederik og Mary besøget i Szczecin, hvor Mary besøgte et børnehospital, en dansk virksomhed og åbnede en kunstudstilling, mens Frederik deltog i en energikonference sammen med den danske miljøminister Kirsten Brosbøl. Kronprinsparret sluttede besøget af på en kaserne, og ved at invitere de polske værter til en reception Szczecin havn.

  Auschwitz uden Putin

  Markeringen af 70 året for befrielsen af Auschwitz lejren ventes af få deltagelse af en lang række stats og regeringsledere fra hele verden. Det var den Røde Hær der i januar 1945 befriede Auschwitz, men i år har Ruslands præsident Vladimir Putin’s talsmand meddelt, at den russiske præsident ikke deltager.

  Tre lejre

  I januar 1945 blev de tre lejre (Auschwitz I +II og Birkenau) befriet af den Røde Hær, og den 27. januar blev fastsat som datoen for den endelige befrielse.

  Udryddelseslejre

  Det skønnes at op mod 1,5 million mennesker, hovedsagligt polakker og jøder, mistede livet i de nazistiske Auschwitz udryddelseslejre, som tyskerne forsøgte at bombe til jorden, inden de tog flugten fra russerne. Auschwitz II og Birkenau blev næsten udslettet. Auschwitz I er velbevaret, og der er et museum der fortæller om de forfærdelige hændelser i lejren.

  Tæt på Krakow

  Auschwitz ligger cirka en times kørsel i vestlig retning fra Krakow, der som en af de eneste polske byer ikke blev bombet sønder og sammen af tyskerne, inden de tog flugten.