Kronprinsparret hjalp landbrugets eksport til Polen

  Kronprins_Frederik_Maja_Giannoccaro_maja_g_polennu
  Det daværende kronprinsepar - nuværende Kong Frederik X og dronning Mary, under et besøg i Sczcecin rådhus på deres 10 års bryllupsdag. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

  Kronprins Frederik med kronprinsesse Mary under på parrets 10 års brullypsdag, som blev fejret i Szczecin. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Direktøren for de danske landbrugsorganisationer, tidligere forsvarsminister Søren Gade siger at kronprins Frederik og kronprinsesse Marys besøg i Polen for nylig var en succes.


  Danmark eksportere for cirka 5 milliarder kroner til Polen, og dansk landbrug var med på charmetur, da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary besøgte Polen for nylig. Det royale par var i spidsen for et erhvervsfremstød, der omfattede 60 danske virksomheder, skriver Landbrugsavisen.

  Direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, er tilfreds.

  Vellykket besøg

  -Det var et vellykket besøg. Polen er ikke helt ukendt land for os, så derfor var det et anderledes besøg end det i Kina. Og derfor ser vi heller ikke en masse indgåede aftaler nu, hvor besøget er slut. I Polen handlede det mere om at møde nye virksomheder og nye kunder. Og jeg synes, at vi havde nogle gode seminarer, hvor polske forretningsfolk, universitetsfolk, landbrugsorganisationer og den polske landbrugsminister deltog,« siger han og fortsætter.

  – Når ministre og kongehuset deltager er det altid med til at åbne flere døre. Og det er altid en stor oplevelse at rejse sammen med kongehuset, siger Søren Gade til Landbrugsavisen.

  Grøn teknologi

  Ifølge Søren Gade er mange danske landmænd allerede veletablerede i Polen, og den danske agroindustri har også fat i landet. Så det er især grøn teknologi, der har et stort uudnyttet potentiale.

  – Polakkerne er utroligt interesserede i biomasse og biogas og den know-how og teknologi, som vi har på det felt. Polen satser på energi fra biomasse sammen med deres kulkraftværker. Derfor er den teknologi, vi har i Danmark meget interessant for dem. Og så skal vi huske, at Polen er et nærmarked, og de har relativt få kulturelle barriere, siger han.

  I 2012 eksporterede Danmark fødevarer for 5,287 milliarder kroner til Polen, men det tal er allerede steget til 5,379 milliarder kroner i de første ti måneder af 2013, skriver Landbrugsavisen.