Lech Walesa går med fyret dommer på arbejde

  20180407_walesa_1031

  Polens tidligere præsident, og manden der fik Nobels Fredspris for at besejre kommunismen i Polen, er på barrikaderne igen. Onsdag deltager den 74-årige tidligere strejkeleder og præsident i demonstrationer i Warszawa mod udskiftningen af dommerstanden i højesteret. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


  WARSZAWA: Præsidenten for højesteret blev tirsdag fyret efter en stærkt kritiseret lovændring. Polakkerne demonstrerer og EU brokker sig. Onsdag vil Lech Walesa følge den fyrede højesteretspræsident tilbage på sit arbejde.


  Bølgerne går ikke uventet højt i disse dage. En ny kontroversiel lov trådte i kraft tirsdag, og det gav Polens præsident anledning til at fyre den populære højesterets præsident Malgorzata Gersdorf. Højesteretspræsidenten skal efter planen gå af når hun fylder 70 år i 2020, men den nye lov betyder at hendes pensionsalder nu er 65 år, og at hun derfor må stoppe øjeblikkeligt.

  LÆS OGSÅ
  Polennu.dk: Ny lov trådt i kraft trods omfattende advarsler og protester

  Åbent skænderi

  I et åbent opgør med højesteretsdommerne meddelte Polens regering tirsdag, at Gersdorf træder tilbage, Men hun modsætter sig og insisterer på, at hun i henhold til polsk grundlov skal sidde frem til hun fylder 70 år, skriver Ritzau.

  Ikke alene

  Lech Walesa, Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager, rejser fra Gdansk til Warszawa onsdag, hvor han vil følge den fyrede højesteretspræsident tilbage på sit kontor i højesteret i centrum af den polske hovedstad. Lech Walesa sagde allerede for et par dage siden, at han vil deltage i demonstrationerne i Warszawa onsdag, men nu har han besluttet sig for også at følge dommeren tilbage på hendes kontor, efter at hun tirsdag fik fyresedlen. Tirsdag deltog Lech Walesa i demonstrationer i Gdansk.

  Våben med?

  Ifølge flere polske medier, skulle den tidligere præsident have udtalt at han vil tage våben med til Warszawa. polennu.dk konfronterede tirsdag Lech Walesa med, hvordan en Nobel Fredsprismodtager der har fået sin pris for en ikke-voldelig opstand, nu vil gå i væbnet opstand.
  Lech Walesa siger, at han er blevet misforstået. Han mente at han sammen med de øvrige demonstranter er det stærkeste våben mod regeringen, og det vil han tage med til Warszawa. (Underforstået sig selv, red.).

  – Det er ikke pistoler eller andre våbentype, jeg henviser til, som nogle medier har skrevet, siger Lech Walesa til polennu.dk.

  Hastesag indledt

  Den umiddelbart forestående implementering af de nye pensions regler i Polen har fået EU-Kommissionen til at iværksætte en hastesag, siger kommissionens talsmand, Margaritis Schinas ifølge Ritzau.
  EU-Kommissionens beslutning kan medføre, at Polen bliver idømt bøder og i værste fald kan landet miste sin stemmeret i EU’s ministerråd.