Lech Walesa støtter Romney som præsident i USA

  Mitt_Romney


  GDANSK: Selv om Polens tidligere præsident og Nobelpris-vinder, Lech Walesa støttede Obama for fire år siden, har han nu skiftet side.


  Dagen før de amerikanske vælgere skal til stemmeurnerne, har Polens tidligere præsident, Lech Walesa, meddelt, at han støtter den republikanske kandidat Mitt Romney, som USA’s næste præsident.

  Tidligere Obama støtter

  Meldingen kommer overraskende for mange, da Lech Walesa for fire år siden støttede Barack Obama.

  – USA har brug for en ny, siger Lech Walesa til polske Onet – og i en erklæring til Romney skriver Walesa, at USA har brug for en ny leder.

  Næsten 10 millioner polakker

  Lech Walesas mening kan umiddelbart forekomme ligegyldig, men mellem 9 og 10 millioner amerikanske vælgere er af polsk afstamning. Nogle af dem vil lytte til den tidligere Solidarnosc formand og præsident i Polen.

  USA har forrådt Polen

  Romney har beskyldt Obama for at “forråde Polen” ved at opgive en aftale mellem George W. Bushs administration og Polen om et nyt missilforsvarssystem.

  – De [polakkerne] var modigt gået med til at installere vores anti-missilsystemer, men kun for at erfare, at aftalen ikke blev til noget, har Romney udtalt. Obama har til gengæld beskyldt sin modkandidat for at genstarte den Kolde Krig.

  Ny start

  Missilforsvaret blev droppet, som en del af kampagnen over for den russiske regering, om en ”ny start”, da Barack Obama blev valgt for fire år siden.

  Da Barack Obama besøgte Polen i maj 2012, ville han gerne mødes med Lech Walesa. Men det skete ikke.

  Ikke tid

  Kilder tæt på Lech Walesa siger til polennu.dk, at den tidligere polske præsident og Obama støtter, Lech Walesa, havde meddelt, at han ikke havde tid til at mødes med Barack Obama, da han var i Polen. I samme periode besøgte polennu.dk Lech Walesa i Gdansk.

  Tid til rival

  Til gengæld inviterede Lech Walesa rivalen Romney skriftligt den 4. juli til et besøg i Gdansk. Romney kom til Gdansk og besøgte Lech Walesa den 30. juli.