Lov trådt i kraft trods omfattende advarsler og protester

    grzegorz_nawrocki_kommentator_hoejesteret

    Den kendte tv-journalist og kommentator, Grzegorz Nawrocki siger at mange polakker demonstrerer i dag, fordi de har stemt for EU og demokrati, og ikke for konflikter med naboer og vejen tilbage til en polsk politistat. Foto: Przemyslaw Sroka.


    WARSZAWA: I dag træder en ny lov i kraft som både den polske dommerforening, demokratiforkæmpere, tidligere præsidenter, Europa-Kommission og flere andre betegner som er et brud på retsstaten. Der er indkaldt til demonstrationer tirsdag og onsdag foran Højesteret.


    Der er varslet store demonstrationer i dag foran højesteret i den polske hovedstad. Den polske regering og præsident fastholder processen, der skal sikre dem den fulde kontrol over domstolene. Den polske regering under Jaroslaw Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har siden den kom til magten i 2015, systematisk undergravet det polske demokrati, gennem en lang række love og initiativer. Europa-Kommissionen og Europa-Domstolen har utallige sager rettet mod Polen, og seneste har EU besluttet at fortsætte den såkaldte artikel 7 proces, som er den skrappeste sanktion et medlemsland kan udsættes for. Mandag indledte EU endnu en sag, i et forsøg på at bremse en ny lovs ikrafttræden.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: EU åbner ny sag mod Polen for traktatbrud


    Kommentator: Ikke polakkernes valg

    En af Polens mest kendte tv-journalister og kommentatorer, Grzegorz Nawrocki siger om baggrunden for dagens demonstrationer.

    – Polakkerne vil skære det ud i pap for denne regering – og for resten af verden – at vi ikke står bag denne regering. Polakkerne har ikke stemt for en konflikt med EU – polakkerne har sagt ja, tak til det europæiske fællesskab – og til de rettigheder og forpligtelser det fører med sig. Polakkerne ønsker ikke at være i strid med vennerne i de øvrige EU-lande, siger den tidligere TVP-journalist til polennu.dk.

    Polakkerne vil demokrati

    – Polakker vil have demokrati. Vi har haft politistat og kommunismen i mange år i Polen, og det var ikke gode tider. Polakkerne var ikke frie folk og levede under dårlige kår. Vi ønsker ikke en tilbagevenden til den tid, som PiS-regeringen forsøger at luske ind ad bagdøren.

    – Det er ikke slut med demokratiet i Polen, endnu – men den polske regering er på en farlig vej, med systematiske angreb på medier, politiske modstandere, domstolene, forfatning – for slet ikke at tale om alle konflikterne med både USA, Israel og EU der ellers traditionel er venner af Polen, siger Grzegorz Nawrocki.

    ”Mindretals-regering” med flertal

    Regeringspartiet PiS opnåede 37,5 procent af stemmerne ved valget i 2015, men på grund af et stemmespild på 18 procent og en polske valglov der favoriserer det største parti, har PiS flertal i det polske parlament.

    Sagen om den polske højesteret

    Fra i dag risikerer 27 af de 72 højesteretsdommere at blive tvunget til at gå på pension, – over hver tredje dommer – da den nye polske lovgivning om højesteretten sænker pensionsalderen for højesteretsdommere fra 70 til 65. Denne foranstaltning rammer også højesterettens førstepræsident, hvis mandatperiode på seks år ville blive forkortet. Ifølge loven gives dommerne mulighed for at erklære deres ønske om at få deres mandat forlænget af den polske præsident, hvilket kan efterkommes for en periode på tre år og fornyes én gang. Der er hverken fastsat nogen kriterier for præsidentens afgørelse, og der er heller ikke mulighed for domstolskontrol af afgørelsen, skriver Europa-Kommissionen i en pressemeddelelse mandag, hvor fællesskabet indledte endnu en sag.

    Undergraver retsstaten

    Kommissionen, den polske dommerforening og tidligere polske præsidenter og mange polakker, mener, at disse foranstaltninger undergraver princippet om retsvæsenets uafhængighed, herunder dommeres uafsættelighed, og Polen opfylder derfor ikke sine forpligtelser i henhold til artikel 19, stk. 1, i traktaten om den Europæiske Union. Men det er ikke kun højesteret der er truet.

    Sager kan gå om

    Lovene betyder også, at den polske regering – Justitsminister – kan genoptage sager der er op til tyve år gamle, og ændre afgørelser. Det kan betyde, at den nyere polske historieskrivning skal laves om. Det er allerede sket i skolerne, hvor blandt andet tidligere præsident og Nobel Fredspris modtager Lech Walesa er skrevet ud af Polens historie.

    Frygter demonstration

    Der er varslet demonstrationer foran højesteret tirsdag og onsdag, og der ventes mange deltagere. Lech Walesa vil denne gang være blandt demonstranterne. Den polske ledelse har respekt for gadens parlament, og området omkring retten i Warszawa er da også blevet omhyggeligt afspærret. Men ikke på grund af demonstrationerne, oplyser myndighederne.

    Afspærret på grund af renovering

    Det er en akut nødvendig bygningsreparation der kræver afspærringen, er forklaringen i Warszawa.