Medie: Donald Tusk kaldt til afhøring i Polen

  gdansk_stoetter_tusk

  Tusindvis af polakker gik på gaden lørdag i Gdansk for at vise deres støtte og solidaritet til EU-præsident Donald Tusk. Nu kommer der nye anklager mod den tidligere polske statsminister. Foto: Mikolaj Chrzan.


  WARSZAWA: Ifølge et polsk medie er Donald Tusk kaldt til Polen for at vidne i en sag om ulovligt samarbejde med den russiske efterretningstjeneste FSB.


  Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski forsøgte at vælte EU-præsident Donald Tusk i sidste uge. Mens samtlige 27 EU-lande stemte for Donald Tusk gjorde den polske delegation alt for at forhindre det. En mission der mislykkedes.

  Ny smædekampagne

  Nu er der nyt smuds på vej mod Donald Tusk fra det officielle Polen. Ifølge det polske netmedie niezalezna.pl er Donald Tusk kaldt til afhøring onsdag i en speget sag fra 2010. En polsk general fra dengang er blevet anklaget for at have indgået ulovligt militært efterretningssamarbejde mellem Polen (SKW) og russiske FSB, efterfølgeren for KGB.

  Smolensk spøger

  Sagen skal formentlig ses i sammenhæng med Smolensk ulykken den 10. april samme år, hvor Polens daværende præsident Lech Kaczynski og 95 andre polakker omkom i en flyulykke. Den afdøde præsident var tvillingbror til Polens stærke mand i dag – Jaroslaw Kaczynski – der ikke tror på de officielle forklaringer om flyulykken.

  Tusk bag Smolensk

  Kaczynski er fremkommet med voldsomme beskyldninger mod Donald Tusk, blandt andet at han stod bag ulykken i Smolensk sammen med Ruslands daværende regeringsleder Vladimir Putin. Derfor er det formentlig også en del af planen nu at bringe, eller skabe beviser for, at Donald Tusk var medskyldig, at denne sag nu indledes. Polens regering kan, efter nye kritisable ændringer hos domstolene, alene rejse anklager uden rettergang mod polakker. Formålet med sagen er formentlig at få viklet Donald Tusk ind i sagen, eller ligefrem gøre ham ansvarlig for ulykken formelt, da han var statsminister i Polen dengang.

  Kaczynskis beskyldninger

  Kaczynski har også iværksat smædekampagne mod Lech Walesa, og beskyldt ham for at have været spion for kommunisterne. Det var netop kommunisterne som den polske Nobels Fredsprismodtager vandt over dengang. Kaczynski påstår også, at det er tilladt at have sex med børn i Danmark, bare de er over 12 år.

  Falske beskyldninger

  I 2005 tabte Donald Tusk til præsidentvalget overfor Lech Kaczynski, selv om Tusk vandt første valgrunde stort. Inden anden valgrunde plantede Kaczynski brødrene historier om at Tusks far havde samarbejdet med tyskerne. Det blev fortalt for Donald Tusk, selv om information siden er blevet dementeret.

  Ifølge netmediet skal Donald Tusk være vidne i Warszawa onsdag. Det er polennu.dk redaktionen ubekendt om Tusk kan, vil eller skal møde op til afhøringen.