Minister vil have forklaring af Polens ambassade

  Mette_Frederiksen_polen_polennu

  Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har taget kontakt til Polens ambassade i Danmark. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: En manual til polske virksomheder der handler om at drive forretning i Danmark vækker vrede i den danske regering.


  Den polske ambassade i København har udgivet en manual med råd og vejledning til polske virksomheder om hvordan man undgår de danske fagforeninger.

  Minister griber ind

  Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) griber nu ind i sagen. Det siger ministeren i et interview med Berlingske Nyhedsbureau.

  Afventer reaktion

  – Jeg har bedt embedsmænd om at tage kontakt til den polske ambassade for at rydde eventuelle misforståelser væk i forhold til, hvordan arbejdsmarkedet fungerer. Det er allerede sket. Der blev taget kontakt i fredags, og jeg afventer en reaktion på den baggrund, siger Mette Frederiksen.

  Advarer mod fagforeninger

  Fagbladet 3F afslører i det seneste fagblad, at ambassaden i en manual advarer polske virksomheder mod at indgå overenskomster med danske fagforeninger, da det kan blive en dyr fornøjelse. Danske fagforeninger beskyldes desuden for at anvende ulovlige metoder, når de vil have polske virksomheder til at aftale dansk løn. Som der står i manualen ifølge fagbladet:

  Ulovlige fagforeninger

  – I praksis tvinger fagforeninger polske entreprenører, ved forskellige og ofte ulovlige handlinger, til at indgå overenskomster, står der i manualen.

  Samtidig fraråder ambassaden at oplyse om lønforhold til sine ansatte og understreger, at fagforeningen ingen ret har til at få den slags informationer.

  Skal kende til danske forhold

  Ifølge beskæftigelsesministeren er det helt afgørende, at udenlandske virksomheder og lønmodtagere kender til, hvordan arbejdsmarkedet fungerer i Danmark.

  – I Danmark har vi en anden model end andre lande. Den har vi tænkt os at passe godt på og værne om. Det er slet ikke til diskussion, at fagforeninger er et gode i Danmark, og at de fungerer fuldt ud lovligt, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

  Uacceptabelt

  Enhedslistens Christian Juhl (Ø) kalder den polske manual ’fuldstændig uacceptabel’, siger Eigil Andersen (SF), at den er med til at øge risikoen for, at danske arbejdere mister deres job.

  – Det er uacceptabelt, at en stat, der er medlem af EU, skriver noget, som er med til at undergrave løn- og arbejdsforhold for en anden EU-stat. Det øger jo risikoen for underbetaling af udenlandske arbejdere i Danmark og for, at danske arbejdere mister deres job. Det er langt ude, og derfor bør den polske ambassade kontaktes for at få den tekst ændret, siger Eigil Andersen.

  Kræver ambassader undersøgt

  I Dansk Folkeparti er Bent Bøgsted (DF) klar til at gå skridtet videre.

  – Regeringen bør også undersøge, hvor mange andre ambassader der har lignende vejledninger liggende, lyder det fra Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører.

  3F har krævet at den danske udenrigsminister kalder den polske ambassadør til samtale om manualen.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Fagbladet