NATO er ikke forberedt på angreb fra Rusland

  Radek_Sikorski_kandidat_som_ny_NATO_chef_1

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski (th.) savner flere NATO-baser. Her sammen med den polske statsminister Donald Tusk og den afgående danske NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Arkivfoto.


  BERLIN: Det tyske magasin Spiegel skriver, at NATO ikke er forberedt på et angreb fra Rusland. Polens udenrigsminister savner flere NATO-baser.


  Ifølge det tyske magasin Spiegel er NATO i færd med at undersøge forskellige scenarier i tilfælde af russiske militære træk i Central og Østeuropa. Alarmklokkerne ringer allerede i de østlige stater, og NATO kæmper for at bevise at alliancen kan klare opgaven.

  Hemmeligt dokument

  Artiklen, der udkom online søndag, citerer et hemmeligstemplet NATO-dokument om scenarier i tilfælde af russiske militær indblanding.

  I udkastet til NATO-dokumentet er konklusionen; at Ruslands evne til at “udføre en betydelig militær aktion uden varsel udgør en vidtrækkende trussel for at opretholde sikkerheden og stabiliteten i det euro-atlantiske område….”

  Flere russiske soldater

  NATO har observeret en russisk oprustning nær grænsen til Ukraine, men Rusland hævder at man ingen aktuelle planer har om et militært træk. Ukraine er ikke medlem af NATO, men alliancen er opsat på at vise, at den effektivt kan forsvare sine baltiske medlemmer, hvis behovet skulle opstå.

  NATO skal ‘finde et svar’

  – Da de baltiske lande blev optaget i NATO, var der ingen militære trussel fra Rusland, siger den tyske EU-parlamentariker Elmar Brok til Spiegel.

  Alliancen holdt sig til aftalen med Rusland om ikke at udstationere tropper øst for Elben. Nu, hvor det ser ud til at Putins politik har ændret sig, så må NATO komme med et svar.

  Ikke hvor de skal bruges

  Den polske udenrigsminister Radek Sikorski siger til Spiegel, at det var på tide at NATO gentog, hvad de havde gjort i de tilsvarende vest-europæiske nationer.

  – Der er baser i Storbritannien, Spanien, Tyskland, Italien og Tyrkiet. Men der er ikke baser, der hvor der faktisk er brug for dem, siger den polske udenrigsminister.