NATO vil udvide hovedkvarter i Polen med dansk støtte

  Kronprinsesse_Mary_og_Kronprins_Frederik_maja_giannoccaro_polen_polennu

  Danske kronprins Frederik og kronprinsesse Mary besøgte den polsk, tysk-dansk kaserne i Szczecin, da parret besøgte Polen i maj. På billedet er også den danske miljøminster Kirsten Brosbøl. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  SZCZECIN: Den polsk-tyske-danske kaserne i Szczecin i Polen, skal udbygges markant som hovedkvarter for NATO’s aktiviteter overfor Rusland.


  Danske soldater skal sammen med tyske og polske kolleger med udgangspunkt i et kraftigt udvidet Nato-hovedkvarter i polske Szczecin være en vigtig del af Nato’s permanente svar på Ruslands aggressive fremfærd på Krim og i Østukraine, skriver Politiken.

  Kraftig udvidelse

  Et større antal Nato-soldater fra andre lande inklusive Danmark skal konstant være på uddannelse eller øvelser i Polen, og der skal opbygges store lagre af ammunition, våben og brændstoffer, som soldaterne kan bruge i tilfælde af en russisk trussel mod Polen og Baltikum.

  NATO-planer

  Det fremgår af de første planer fra Nato’s militære øverstkommanderende, general Philip Breedlove. Han skal præsentere Nato’s militære modsvar til præsident Putins offensiv for Nato’s stats- og regeringschefer på et topmøde i september i Wales.

  Den danske næstkommanderende i Szczecin, general Agner Rokos, bekræfter, at man i øjeblikket arbejder med planerne for at bringe beredskabet op på højt niveau.

  – Hvis det skal gennemføres, betyder det en betragtelig forøgelse af det danske personel ved hovedkvarteret, som lige nu er på 20 mand, siger Agner Rokos til Politiken.

  Generalen vil ikke kommentere de vidtgående planer om oplagring af forsyninger og våben.

  Logisk udvikling

  Professor Sten Rynning fra Center for War Studies på Syddansk Universitet kalder planerne en logisk opfølgning på de første forstærkninger med fly, skibe og soldater fra blandt andet USA, Storbritannien, Danmark og Polen, som Nato sendte til Baltikum i foråret.

  – Det her vil give Danmark en relativt markant rolle i Nato’s modsvar til Rusland, siger Sten Rynning til Politiken.

  Optrapning af konflikt

  På det overordnede sikkerhedspolitiske plan ser Sten Rynning planerne om et stort Nato-hovedkvarter i Szczecin som et led i optrapningen af konflikten mellem Nato og Rusland.

  – Det, vi ser nu, er, at den latente konflikt mellem Rusland og Nato helt åbent er brudt ud, og vi vil se det lang tid fremover, siger Sten Rynning.