Ny lov om europæisk solidaritet i energiforsyning

  Ny_EU_lov_om_energi_Polen

  Europaparlamentet har lavet en lov, der skal sikre mere solidaritet i Europa i tilfælde af svigtende energileverancer. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Europaparlamentet har besluttet en tekst, der betyder at EU-kommissionen forpligtes til at skride ind, hvis et medlemsland udsættes for afbrydelser.


  Gaskriserne mellem Ukraine og Rusland, der gentagne gange har ført til afbrydelser i EU-lande, bl.a. Polen, fører nu til et lovindgreb fra Europaparlamentets side. Beslutningen skal øge solidariteten i forhold til især gas leverancer fra lande udenfor EU, skriver PAP.

  Et skridt i den rigtige retning

  Formanden for Europa-Parlamentet Jerzy Buzek, siger i en kommentar, at den nye lovgivning er lavet for at sprede risikoen, hvis gasforsyningen til et EU-land bliver afbrudt, men aftalen er ikke optimal.

  Den er et ’skridt i den rigtige retning’ til en solidarisk energiforsyning.

  Ukraine – Rusland

  – EU er bedre beskyttet mod gaskriser takket være den nye lov, der omfatter koordinering af leverancer og aftaler om distribution af gas, sagde formanden efter afstemningen. Parlamentet vil undgå krise som den der ramte EU i 2009, da Rusland afbrød for gassen til Ukraine.

  Ny gasaftale

  Afstemningen kommer på et belejligt tidspunkt for Polen, som i disse dage forhandler med den russiske gas gigant Gazprom og Europakommissionen om en ny aftale om leverancer frem til 2037.

  Hvis der ikke opnås enighed med Gazprom i midten af oktober, så vil gasforsyningerne til visse dele af den polske industri være i fare.