Ny måling giver fremgang til regeringspartiet

  Tusk_i_Gdansk_10_juni

  For første gang i mange måneder giver en meningsmåling i Polen størst opbakning til regeringspartiet PO med statsminister Donald Tusk i spidsen. Foto: Polens statsministerium.


  WARSZAWA: Regeringspartiet Borgernes Platform (PO) fører i den seneste meningsmåling. Situationen i Ukraine kan have påvirket de polske vælgere.


  Ifølge en meningsmåling fra analyseinstituttet CBOS i denne uge ville 26 procent af de polske vælgere stemme på regeringspartiet Borgernes Platform (PO), hvis der var valg i dag, mens kun 24 procent ville stemme på oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).

  Overraskende vending

  Resultatet af målingen har vakt opsigt, for PiS har de sidste mange måneder haft et solidt forspring til PO. De sidste par uger har PO dog nærmet sig PiS i flere målinger, men det er først i denne uge, at en måling har lagt PO i front.

  Ukraine påvirker vælgerne

  Krisen i Ukraine nævnes som mulig forklaring på vendingen hos de polske vælgere.

  – Der er ingen tvivl: eskalationen af krisen i Ukraine og frem for alt den polske regerings ageren på den internationale scene har påvirket PO positivt, siger politisk kommentater på internetavisen Gazeta.pl Michal Kolanko, der dog samtidig stiller spørgsmålstegn ved, om effekten vil vare ved.

  Kun tre partier over spærregrænsen

  Ifølge meningsmålingen fra CBOS ville kun tre partier komme over spærregrænsen. Foruden PO og PiS ville SLD komme ind med støtte fra 7 procent.

  Blandt de partier, som ikke ville komme i parlamentet er den nuværende regeringspartner PSL med fire procent, Din bevægelse og Det nye højre med hver tre procent og Polen sammen og Solidarisk Polen med hver to procent.