Ny minister: Politiet skal ikke passe på politikere

Politiet har stoppet den særlige beskyttelse af højtstående medlemmer af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) ikke mindst af Jaroslaw Kaczynski, der tidligere har været beskyttet døgnet rundt, ligesom hans private hus og partihovedkvarter er blevet det. Foto: TVN24.

WARSZAWA: Politiet stopper beskyttelsen af partiformand Jaroslaw Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiets hovedkvarter.


Politiet i Polen har stoppet den særlige beskyttelse af partiformand Jaroslaw Kaczynski og mange andre topfolk fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) herunder også partiets hovedkvarter Nowogrodzka i Warszawa. Det meddeler den nyindsatte indenrigsminister Marcin Kierwinski.

– I regeringskoalitionen er vi enige om, at politibetjentene skal genoptage deres rigtige arbejde, og de skal ikke virker som livvagter for nogen politiker. Jeg tror, ​​de første effekter allerede er ved at blive bemærket, sagde den nye indenrigs- og administrationsminister, i fredags.

Politiet stopper beskyttelse af hus

Ændringen betyder, at politiet heller ikke længere beskytter Jarosław Kaczynskis hus i Warszawa, som eller har taget man ressourcer, på grund af mange protester mod den kontroversielle partiformand.

– Det er meningen, at politiet skal forebygge forbrydelser og servicere borgerne, og ikke kun én eller en håndfuld borgere, siger Marek Dyjasz, der er tidligere direktør hos politiet.

– Selvfølgelig skal vi være klar, hvis der er en trussel mod nogens liv og helbred, også politikere. I disse tilfælde er der en fast procedure for en truet person, men den proces er kendt. Men det går ikke, at der er beskyttelse 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, 365 dage om året, og at det fortsætter i årevis, siger den tidligere direktør til det frie medie, wp.pl.

– Desværre er der blandt folk i magteliten fristende at bruge politiet eller andre tjenester gratis til egne formål. Derfor er det godt, at det nu er blevet afskaffet, siger Marek Dyjasz.

(Fortsættes under)

Politiet ikke i Sejmen

Det er ikke kun beskyttelsen af Jaroslaw Kaczynski udenfor Sejmen, der fjernes. I dag har Kaczynski sin egen helt private livvagt, der er købt af et vagtselskab og betalt af partiet, som han er formand for. Livvagten har adgang til at beskytte Kaczynski i parlamentet, men den luksus stoppes også nu.

Den nye formand for Sejmen – det polske parlaments underhus – har allerede meddelt, at sikkerheden af medlemmerne varetages alene af parlamentet selv. Dermed er det slut med Kaczynskis private livvagt i Sejmen, når den formelle procedure er overstået.

Partiformand Jaroslaw Kaczynski har fået indført en række fordele i parlamentet til sig selv. F.eks. bliver han ikke trukket i løn for sygefravær, som den eneste folkevalgte.

Politiet i Polen går nye tider i møde.

Kaczynski Polen
Partiformand Jaroslaw Kaczynskis parti Lov og Retfærdighed (PiS) har mistet sine særlige beskyttelse af politiet. Arkivfoto.