Nye alliancer på vej forud for parlamentsvalget

  grzegorz_schetyna
  Polens tidligere udenrigsminister og formand for parlamentet Grzegorz Schetyna har fredag meddelt at han ikke genopstiller som formand for Borgernes Platform (PO). Seks kandidater har allerede meldt sig. Arkivfoto.

  Der bliver ikke en samlet liste med oppositionspartierne parlamentsvalget i Polen, som det skete ved EP-valget i maj. Til gengæld er nye lister blevet dannet, og det ser ud til at der bliver en oppositions liste med liberale partier og en liste med rød-grønne partier. Formanden for Borgernes Platform, Grzegorz Schetyna, har netop meddelt at partiet danner alliance med Moderne Polen til efterårets parlamentsvalg. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Partierne Borgernes Platform og Moderne Polen er blevet enige om at danne en fællesliste til parlamentsvalget. Partiet Forår flirter med de socialdemokratiske partier SLD og Razem.


  Den store valgalliance mellem fem partier på Europa-listen forud for EP-valget i maj, så længe ud til at være en succes. Men resultatet endte i et voldsomt nederlag for de fem. Siden har kritikken af formanden for alliancen, Borgernes Platform formand, Grzej været stor Grzegorz Schetyna. Det var samme kampagnestab, som stod bag den katastrofale valgkampagne for tidligere præsident Bronislaw Kommowski, der ikke blev genvalgt efter en katastrofal dårlig kampagne.

  Denne gang have Europa-listen ikke noget valgprogram, andet end at være imod den siddende regerings anti-demokratiske tiltag, som der er mange af. Men også flere taktiske brølere i dagene op til tilskrives at være årsagen til, at det blev regeringspartiet Lov og Retfærdighed der blev valgets helt store sejrherrer. Nederlaget har givet stof til eftertanke i oppositionen, og flere ting har allerede ændret sig.

  Højre fløjen

  Partierne Borgernes Platform (PO) og Moderne Polen (N) har meddelt, at de laver en fælles liste forud for parlamentsvalget, der ventes at komme i oktober. Det bliver dermed en liberal liste, og de to partier kan bedst sammenlignes med Venstre og De Konservative i Danmark.

  Bondepartiet

  For nylig meddelte et tredje parti, det Polske Bondeparti PSL, at de vil stå på egne ben til parlamentsvalget i efteråret. Partiet synes ikke om Europa-listens kampagne, hvor EU og regnbuebevægelserne er blevet brugt som skræmmebilleder, og som hovedmodstandere af den katolske kirke, som bekendt står meget stærkt i Polen – trods mange skandaler og sager om misbrug af børn, politik og penge.

  Venstre-fløjen

  Lørdag inviterede formanden for det nye parti Forår, Robert Biedron, den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) og partiet Razem ind i en fælles liste. Razem forholder sig positivt til forslaget, mens det endnu er ukendt hvad SLD siger. Biedron kommer oprindelig selv fra SLD, men har haft en afstikker til Palikot-bevægelsen, og har senest dannet sit eget parti. Forår fik lidt over 6 procent ved valget til Europa-Parlamentet. SLD kan bedst sammenlignes med Socialdemokratiet, mens Razem kommer tættere på danske SF.

  Store byer i opposition

  På 30 års dagen for de første frie valg i Polen – den 4. juni – meddelte borgmestrene for de 12 største byer, at de vil støtte oppositionen, så regeringspartiet ikke bliver genvalgt. De frygter for at selvstyret forsvinder, da PiS-regeringen ikke har magt over de store byer.

  Fælleslisterne i Polen har en spærregrænse på 8 procent, mens det for partier er 5 procent.