Nyt sikkerheds-system i Warszawa Lufthavn

  Bagage og personer mærker det ikke, men overvågningen ved check-in skrankerne i Warszawa Lufthavn er blevet mere effektiv. Nu kan nye robotter opspore sprængstoffer og narko i bagage og på passagerne. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Højteknologisk udstyr der kan afsløre narko og sprængstoffer er taget i brug i Warszawas største lufthavn, Frederic Chopin Airport.


  Det er blevet meget sværere at være terrorist eller narkosmugler i Polen. Hovedstadens største lufthavn, Frederic Chopin Airport, har fået installeret noget af verdens nyeste udstyr, bl.a. nogle robotter, der kan finde eksplosive materialer og narkotika.

  Mere præcis beskrivelse

  Det nye udstyr giver mulighed for en hurtigere og mere præcis identifikation af bagages indhold, siger Mariusz Pietka, der er leder for grænsevagter i lufthavnen.

  Røntgen-udstyr til glemte tasker

  – Vi har også fået bærbare røntgen-maskiner til at scanne bagage, der er efterladt uden opsyn. Det er en særlig robot, som er radiostyret på frekvenser som er sikret mod at andre kan ’overtage’ styringen af robotten, siger Mariusz Pietka til Polskie Radio.

  Verdens første

  Tolderne fra Warszawa Lufthavnen er nu også de første i verden, der bruger en særlig bærbar detektor på 12 kilo, der kan opsnuse narkotika.

  160 alarmer

  Sidste år havde grænsevagter på Frederic Chopin International Airport 160 tilfælde af glemt bagage, og i fire tilfælde betød det at lufthavnen skulle evakueres. Med den nye udstyr, synes gentagelser udelukket.

  55 kg narko

  I løbet sidste år beslaglagde tolderne i Warszawa lufthaven i alt 55 kg narko til en samlet værdi af 6 millioner zloty, og der er beslaglagt 19 tons almindelig tobak til en værdi på over 3 millioner zloty.