Oppositionen vinder valg til Europa-parlamentet efter dramatisk nat

  Jaroslaw_Kaczynski_genvalgt_polennu

  Oppositionspartiet PiS med Jaroslaw Kaczynski i spidsen står til at vinde valget til Europa-parlamentet i Polen. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: De første exit-polls spåede en sejr til regeringspartiet, men billedet vendte 180 grader, da de første rigtige valgresultater blev offentliggjort.


  Det har været en dramatisk valg-nat i Polen med meget skiftende meldinger om udfaldet af valget. Det ser her til morgen ud til en beskeden sejr til oppositionen, hvor 91 procent af stemmerne er talt op.

  Glæde i regeringspartiet i går

  Glæden var stor i Polens regeringsparti Borgernes Platform PO, da de første exit-polls blev offentliggjort i går aftes kl. 21 og viste en sejr til regeringspartiet på 32,8 procent mod 31,8 procent til oppositionspartiet Lov og Retfærdighed PiS.

  Vendte 180 grader

  Stemningen vendte dog dramatisk, da de første reelle valgresultater rullede ind kl 02. i nat. Efter at 30 procent af stemmerne var talt op førte oppositionspartiet PiS nemlig med hele syv procentpoint. Mens PiS fk 34,23 procent, havde PO kun fået 27,20 procent.

  Det er velkendt i Polen, at de østlige områder især stemmer på PiS mens de vestlige stemmer på PO, men resultaterne kom fra hele landet, dog især fra mindre byer, der hurtigere fik talt stemmerne op.

  Oppositionen står til sejr

  Kl 03.15 var PiS føring skrumpet lidt til fem procentpoint, og kl 05 var PiS føring skrumpet til et enkelt procentpoint. Med 91 procent af stemmerne talt op ligger PiS til at få 32,35 procent af stemmerne, mens PO har fået 31,29.

  Mangler Warszawa

  Resultatet fra kl 5 er endnu det seneste, der er offentliggjort. Der er i øjeblikket talt 91 procent af stemmerne op. Kun stemmerne fra Warszawa mangler, og der er ingen prognose for, hvornår de offentliggøres.

  Fem polske partier til Bruxelles

  Ifølge det seneste resultat kommer fem polske partier ind i Europa-parlamentet. Den Demokratiske Venstrealliance får 9,55 procent, Bondepartiet PSL 7,21 og EU-modstanderne Det Nye Højre kommer ind i EU-parlamentet med 7,06 procent.