Oppositionspartier ventes klar med aftale mandag

De tre oppositionspartier der har besluttet at danne regering, ventes at offentliggøre deres aftale mandag, siger flere samstemmende kilder. Foto: PO.

WARSZAWA: De tre oppositionspartier Borgernes Platform, Den Tredje Vej og Venstre, ventes at offentliggøre aftale mandag.


De tre oppositionspartier der er blevet enige om at danne regering, ventes at holde pressemøde mandag om deres aftale. Det er de tre alliancer Borgernes Platform (PO/KO), Den Tredje Vej (Polen 2050/PSL) og Venstre (Lewica).

Oppositionspartier med vicestatsminister

Ifølge flere kilder, er der lagt op til et kompromis med tre vicestatsministre – en fra hvert af de tre alliancer/partier.

– En løsning med tre vicestatsministre – lederne af koalitionsgrupper – og en løsning med opdelt formandsperioder mellem alliancepartnerne for Sejmen og Senatet er i spil, siger Borys Budka der er formand for Borgernes Platform gruppe i Sejmen, i et interview med det uafhængige medie WP.

– Løsningen med de tre vicestatsministre er et af Donald Tusks forslag. Det er nu op til vores partnere, om det bliver accepteret, siger Budka. Løsningen vil udelukke, at Szymon Hołownia kan blive formand for Sejmen, som Den Tredje Vej inderligt har ønsket. Hverken Borgernes Platform eller Den Tredje Vej, er begejstrede for at overlade formandsposten i Sejmen til Holownia.

Enighed på afgørende områder

De tre partier er enige om mange ting, men ikke alting. Der er enighed om at rette op på retsstaten, uddannelsesområdet, den nationale genopbygningsplan og det at skaffe midler til højere lærerlønninger.

Et punkt der er anledning til uenighed blandt de tre oppositionspartier, er spørgsmålet om abort, hvor der er stor uenighed mellem Den Tredje Vej og Venstre.

Budka oplyser, at der grundet helligdagen onsdag er pause i forhandlingerne, men at de genoptages torsdag. Flere kilder oplyser, at det ventes at der præsenteres en aftale mandag.

Præsident Andrzej Duda, der skal udpege en regeringsforhandlingsleder, har oplyst at der ikke er indgået en koalitionsaftale formelt. Det er den kendsgerning, som de tre partier nu vil rette op på, for at slå fast at de tre har et massivt flertal, og vil danne regering.

Første samling: 13. november

Polens præsident har indkaldt til parlamentets første møde efter valget – det bliver mandag, den 13. november.

15 år med nyheder fra Polen. Vil du hjælpe os lidt på vej med flere nyheder? – så bliver vi rigtig glade.

Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!