Oppositionspartierne står til sejr ved EU-valget

  walesa_stemmer

  Det ligner et sikkert genvalg til Europa-Parlamentet for Jaroslaw Walesa, søn af tidligere præsident Lech Walesa i Gdansk, når polakkerne skal udpege deres repræsentanter for de næste fem år i Europa i maj, viser en ny måling. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Hvis der var valg til Europa-parlamentet på søndag, ville oppositionens koalition blive større end regeringspartiets. Det nye parti Forår kommer også over spærregrænsen, som det tredje og sidste parti.


  Hvis de store oppositionspartier; blandt andet Borgernes Platform (PO), Det Polske Bondeparti (PSL), Moderne Polen og Den Demokratiske Venstreallicance (SLD), går sammen på en Europa-liste forud for parlamentsvalget i maj, står de til sejr. I disse dage arbejder de polske partier på at finde ud af, om de skal stå på en fællessliste, som flere tidligere polske topfolk har anbefalet.

  Opposition størst

  I en ny måling bliver oppositionens koalition større end regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og deres koalition.

  Europalisten vil få 42,07 procent af stemmerne, mens PiS-alliancen opnår støtte fra 37,59 procent af stemmerne.

  Kun tre lister

  Ifølge målingen kommer kun tre lister ind i Europa-parlamentet. Den tredje er det nystiftede parti Forår, som er stiftet af Robert Biedron, der er tidligere borgmester i Slupsk og er blandt andet national kendt som homoseksuel fortaler for lige rettigheder. Den nye parti Forår får i målingen støtte fra 8,33 procent af polakkerne.

  Under spærregrænse

  Kukiz’15-bevægelsen kommer tættest på spærregrænsen med 3,65 procent af stemmerne. Den kontroversielle Janusz Krowins Frihedsparti, får kun opbakning fra 0,37 procent af polakkerne. Det betyder et exit for det nuværende medlem af parlamentet.

  Spærregrænsen er på 5 procent for partier, og 8 procent for alliancer eller koalitioner af flere partier.

  Der er valg til Europa-Parlamentet i maj.

  Europa-koalitionen: 42,07 procent
  Lov og Retfærdighed (PiS): 37,59 procent
  Forår (Biedron): 8,33 procent