OSCE-kritik af polsk præsident-valgkamp

andrzej_duda_polennu
Polens præsident Andrzej Duda vandt valget i juni og juli knebent. Mange har klaget over valget, og i en ny OSCE-rapport får de medhold i at valget ikke blev gennemført efter normale demokratiske standarder for et land i den frie verden. Arkivfoto.

WARSZAWA: OSCE har i en rapport kritiseret den polske præsidentvalgkamp i juni og juli, for ikke at leve op til de demokratiske standarder for frie og hemmelige valg.


OSCE – Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa – har i en ny rapport, rejst kritik af den polske præsidentvalgkamp, der blev gennemført i juni og juli.

Uklare valgregler, lovændringer lige før afstemningen, partiske embedsmænds der deltog i valgkamp side om side med kandidaterne og en hadefuld valgkamp, støtte op af ikke-uafhængige statslige medier. Det er nogle af kritikpunkterne i rapporten, som der en link til nederst i artiklen.

Polen har pandemi-regler

OSCE konstatere også, at præsidentvalget fandt sted trods corona-truslen, og på den baggrund blev valgreglerne ændret. Kandidaterne havde mulighed for at føre valgkamp, men selve kampagnen var præget af hadefuld retorik, som polariserede befolkningen yderligere. Det blev ikke stoppet eller modvirket af kandidaterne eller de statsejede medier, tværtimod var de partiske og lod ikke kandidaterne få lige adgang, fastslår OSCE-missionen i sin rapport.

SE HELE OSCE-RAPPORTEN OM PRÆSIDENT VALGET

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.