Overraskende stor vækst i Polens økonomi

  Polakkerne_privatforbrug_får_væksten_til_at_stige

  Polakkerne har i tredje kvartal 2010 lagt flere penge end forventet i butikkerne. Foto: polennu.dk


  WARSZAWA: Den polske økonomi voksede i tredje kvartal med 4,2 procent set i forhold til samme kvartal 2009. Nyheden bremsede de seneste dages fald i kursen på zloty.


  Polens økonomi vokser mere end forventet. Væksten i det polske bruttonationalprodukt (BNP) var i tredje kvartal på 4,2 procent sammenlignet med samme periode i 2009, oplyser det statslige statistiske kontor (GUS).

  – Væksten i BNP overstiger betydeligt vores forventninger, siger Monika Kurtek, der er økonom ved Bank BPH i Warszawa til nyhedsbureauet AP.

  Hendes forventninger lå på en vækst på 3,4 – 3,5 procent.

  For få investeringer

  Monika Kurtek er dog betænkelig ved sammensætningen af væksten, som især er drevet af, at de polske forbrugere køber mere.

  Til gengæld vokser de private investeringer stort set ikke. Tallene viser en fremgang i investeringer, men det er mest et udtryk for, at den polske stat og EU poster penge i infrastrukturprojekter.

  Momsen stiger til nytår

  Flere økonomer påpeger, at væksten i privatforbruget ikke kan forventes at fortsætte.

  En årsagerne til det voksende forbrug er formentlig, at mange polakker skynder sig at købe større forbrugsgoder, inden momsen stiger 1. januar 2011.

  Optimistiske organisationer

  Verdensbanken forventer, at den polske økonomi set over hele 2010 vokser med 3,5 procent.

  I 2011 lyder Verdensbankens forudsigelse på en vækst på 4,1 procent. Den polske regering har hidtil lagt en vækst på 3,5 procent til grund for budgettet for 2011.

  Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD er endnu mere optimistisk og forventer en polsk vækst på 4,0 procent i 2011 og 4,3 procent i 2012.

  Zlotyen stiger igen

  Den positive økonomiske nyhed fik den polske valuta til at stige igen ovenpå det pres, som zlotyen har været under den seneste uges tid.

  Den polske nationalbankdirektør, Marek Belka, sagde tirdag til radiostationen RMF FM, at zlotyen nok skal rette sig, når den seneste uro om en række euro-landes financielle situation har lagt sig.

  Polen har ingen grund til panik, mener Marek Belka.