Parlament tog hul på ny sæson i nogle minutter

  pressen_sejmen_michael_szczerba

  Der var tæt pakket med journalister på tilhørerpladserne i det polske parlament Sejmen, der åbnede onsdag aften. Forsamlingen lukkede efter et kvarters tid og genoptages torsdag klokken 10. Privatfoto.


  WARSZAWA: Det polske parlament Sejmen åbnede årets første samling onsdag aften trods besættelse, panik og protester. Oppositionen raser.


  Sejmen åbnede onsdag aften årets første samling. Mødet var egentlig planlagt til at begynde klokken 12, men blev udsat flere gange og kom første igang klokken 19.00. Og det blev en kort fornøjelse. Efter traditionel bøn og sang, talte parlamentsformanden i nogle få minutter, og udsatte herefter årets første parlamentssamling til torsdag klokken 10. Hele seancen var afsluttet klokken 19.14.

  Uden for Sejmen har flere demonstranter nu taget opstilling i protest mod den parlamentariske situation.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Skæbnedag for krisen i det polske parlament

  Overraskende forhandlingsforløb

  Dagen igennem har der været forhandlinger mellem Jaroslaw Kaczynski og oppositionspartierne om en løsning på konflikten omkring finansloven. Men midt under forhandlingerne kom det frem, at senatet har godkendt loven, og allerede sendt den videre til præsidenten, som skal skrive under før den er gyldig. Og det gør han.

  Parlament fortsat besat

  Parlamentet er fortsat besat, men ved dagens møde havde medlemmerne af Borgernes Platform valgt ikke at besætte formandsstolen og talerstolen i parlamentet. Det var sket på opfordring fra lederen af partiet Moderne Polen, der til gengæld er blevet skuffet over Kaczynski. Partiet har nu varslet nye aktionsformer mod regeringen. Situationen er i hårdknude.

  Hvad nu?

  Hvad der sker torsdag klokken 10, når Sejmen genoptager mødet er uvist. Men sikkert er det, at parterne står længere fra hinanden nu, end de gjorde da den demokratiske krise brød ud den 16. december.