Polakker får medaljer for at have reddet jøder

  nazi_henretter_polakker_for_at_hjaelpe_joeder

  Mere end 6.000 polakker blev dræbt af Nazi-tyskland, alene fordi de havde hjulpet jøder på flugt eller skjult dem for tyskerne. Her er det katolske præster der venter på deres endelige. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Yderligere 23 polakker blev mandag hædret for at have reddet jøder i Polen under Anden Verdenskrig. Polakkerne har fået flest medaljer blandt alle nationer, for at have hjulpet jøderne.


  Mandag tildelte Yad Vashem Instituttet i Jerusalem, endnu 23 medaljer til polakker for deres indsats for at redde jøder under Anden Verdenskrig. Det er hædren: Righteous Among the Nations, polakkerne modtog mandag. Det skete ved en ceremoni i Det Kongelige Teater i Lazienski parken i Warszawa.

  Prisen har de fået af Israel i taknemmelighed for at have reddet jøder i de tysk besatte områder i Polen.

  Står i stor gæld

  – Vi står i stor gæld til disse mennesker, som risikerede deres liv og deres kære, sagde den israelske ambassadør i Polen Anna Azari.

  Yad Vashem Instituttet i Jerusalem har uddelt den type medaljer siden 1963. Instituttet hylder modtagerne, fordi de af uselviske grunde risikerede deres liv for at redde deres jødiske venner, naboer, bekendte og mange gange helt fremmede, der var truet af udslettelse af de nazistiske tyske besættere.

  Polakkerne hjalp flest

  Medaljen er uddelt til mere end 26.000 ikke-jødiske borgere i 51 lande. Det er Polen der har modtaget flest. Ikke mindre end 7.000 polakker er til dato blevet hædret med denne officielle titel og medalje, for at redde jøder. I Danmark er antallet af uddelte medaljer til danskere 22.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Yad Vashem om hædren